Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Výrobce elektrických vozů Tesla chce dobýt Evropu. Otevřel tu novou centrálu

Naše téma
ČTK | 24.08.2013
Tesla Model S. | foto: Tesla Motors
Amsterodam - Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors otevřel v Tilburgu svou novou evropskou centrálu a montážní závod. Ve městě v jižním Nizozemsku chce dokončovat výrobu sedanů Model S a prodávat je dál do Evropy.
V Evropě chce Tesla svůj byznys rozšiřovat. V příštích měsících má v plánu otevřít 15 nových prodejen a servisních center. Na Tilburg padla volba mimo jiné kvůli jeho blízkosti k přístavu Rotterdam, odkud se auta přivážejí z USA. Dalším důvodem je i jeho poloha v Evropě, kde se Model S toto léto dostal na trh.

Automobilka má v úmyslu expandovat i na největším světovém automobilovém trhu v Číně. Na začátku letošní roku podle zdrojů Reuters chtěla otevřít zastoupení v Pekingu, plány ale musela odložit. Z části prý i kvůli záležitostem ohledně ochranné známky.

Známku "Tesla" si v Číně před sedmi lety nechal totiž zaregistrovat jeden podnikatel z jihočínské provincie Kuang-tung, sdělil jeho zástupce a další čínští představitelé. Podle právních expertů, na které se odvolává Reuters, může být pro americkou společnost složité spor vyřešit, jestliže firma podnikatele nevyplatí.

Tesla Motors byla založena v roce 2003 a nyní má zhruba 2000 zaměstnanců. Poprvé ve své desetileté historii vykázala zisk v letošním prvním čtvrtletí, kdy vydělala 11 milionů dolarů. Její druhý model po dražším Roadsteru, sedan Model S, je nejprodávanějším americkým elektromobilem.

Tesla Model S.



Příští rok firma uvede na trh crossover Model X. Automobilka, kterou vede miliardář Elon Musk, v USA požádala o registraci názvu "Model E" k použití pro případnou výrobu automobilů, oděvů a servisních služeb. Firma však odmítla říci, zda název použije pro třetí generaci svých elektrovozů, kterou chce podle Muska představit do roku 2017.

Tesla je svými aktivitami v odvětví "zelených" vozů výjimkou. Například konkurenční výrobce luxusních aut Fisker musel propustit velkou část zaměstnanců a najme si firmu, aby vypracovala případnou žádost o ochranu před věřiteli.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů