Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vyrábí auto s klasickým motorem, a přesto je BAC první "zelenou" automobilkou

Naše téma
Radek Pecák | 02.07.2018
dalších 7 fotek
Sveze se v něm ovšem pouze řidič | foto: BAC
Aktivity britského výrobce unikátního sportovního vozu BAC Mono v celkové bilanci vedou k odstranění většího množství oxidu uhličitého z atmosféry, než kolik sám vyprodukuje.
I když se za ekologická auta současnosti všeobecně považují ta, která ke svému pohonu využívají elektřinu, první automobilkou, která se může chlubit tím, že je "pozitivní vůči" klimatu, se stala malá britská automobilka BAC.

Je tomu tak i přesto, že v útrobách jejich jednomístného sportovního vozu pracuje klasický zážehový čtyřválec. Celý trik je prostý - značka se spojila s nadací Poseidon, která nabízí jednotlivcům i organizacím možnost vyvážit svoji uhlíkovou stopu formou podpory ochrany lesů.

To ale není podle Iana Briggse, který je spoluzakladatelem této značky, jediný důvod. "Již řadu let se snažíme využívat při konstrukci našich vozů lehké materiály, a rovněž věnujeme velkou pozornost logistice," sdělil. BAC například vyvinul unikání konstrukci hybridnícch kol z uhlíkových kompozitů a na panelech karosérie využívá unikátní ultrapevný a lehký materiál grafen.

Počínáním automobilky je nadšen starosta Liverpoolu Joe Anderson. Ten totiž vyhlásil program, na jehož základě se mají v tomto městě snížit emise uhlíku do roku 2020 o 35 procent.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů