Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vydání řidičáku bude příští rok jednodušší. Ale zaplatíte za něj více

Naše téma
Daniel Fuglevič | 16.06.2017
Ilustrační foto. | foto: Deník/Jan Vrabec
Novela zákona, která má nabýt platnosti už příští rok, změní situaci ohledně vydávání řidičských průkazů. V mnoha ohledech půjde o jednodušší systém, který lidem ušetří čas. Na druhou stranu se ale za vydání zaplatí více peněz.
Způsob vydávání řidičských průkazů se vlastně inspiruje novinkou v oblasti registrace vozidel, která od letošního června umožnuje vyřídit přihlášení vozu a další změny v registru na všech obecních úřadech s rozšířenou působností.

Podobně mají od července příštího roku fungovat i vydávání či výměny řidičských průkazů. Tyto úkony budete moci provádět rovněž na jakémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Doteď jste totiž museli utíkat na úřad ve vašem místě bydliště.

Mnohonásobně tak ušetří čas i peníze lidé, kteří by museli cestovat na úřad ve svém místě bydliště, přestože třeba bydlí jinde.

Tímto způsobem bude možné vyřizovat i průkazy profesní způsobilosti a paměťové karty pro digitální tachografy řidičů z povolání.

Nově navíc nebude nutné k žádosti o řidičák přikládat vlastní papírovou fotografii. Tu si úředníci buď obstarají sami fotoaparátem v kanceláři, nebo použijí již existující fotku z registru veřejné správy.

S těmito změnami ovšem přijde zdražení poplatku za vydání průkazu z dosavadních 50 korun na 200 korun.

Pro vydání mezinárodního řidičského průkazu však budete papírovou fotku stále potřebovat a nově zaplatíte poplatek 50 korun. Na úřadech v místě bydliště se pak budou stále řešit odebírání či pozastavování řidičáků.

Nezapomeňte si vyměnit řidičák
Úřady musí letos řešit celkově více než 800 tisíc řidičských průkazů, které byly vydány v roce 2007 s dobou platnosti na 10 let. Raději si tedy na svém řidičáku datum platnosti zkontrolujte.

Výměna je bezplatná a můžete o ni zažádat již 3 měsíce před skončením platnosti.

? Na nový řidičák si počkáte 20 dní.
? Za expresní vydání do 5 pracovních dnů si připlatíte 500 korun.
? Pro výměnu navštivte váš úřad s rozšířenou působností a vezměte si sebou platný průkaz totožnosti, jednu průkazovou fotku a současný řidičák.
? Za jízdu bez platného řidičského průkazu vám hrozí na místě pokuta do 2000 korun, ve správním řízení až 2500 korun.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů