Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VW Golf Clubsport S: Nejrychlejší Golf má 310 koní a chybí mu zadní sedačky

Naše téma
Redakce | 04.05.2016
dalších 18 fotek
Volkswagen Golf GTI Clubsport S. | foto: Volkswagen
Když Volkswagen lákal na představení dosud nejrychlejšího sériově vyráběného Golfu, jaký byl kdy vyroben, sliboval mimo jiné podvozek nastavený "pro rychlé časy na Nürburgringu". Nyní se ukazuje, že se za touto poznámkou ukrýval nově vytvořený rekordní čas mezi vozy s pohonem přední nápravy na tomto slavném okruhu.
Ano, nový Volkswagen Golf GTI Clubsport S pokořil všechny soupeře a zajel Severní smyčku v nejlepším čase. Jedenadvacetikilometrový okruh dokázal jezdec Benny Leuchter obkroužit za 7 minut a 49,21 sekundy. Byl tedy o 1,4 sekundy rychlejší než dosavadní vládce "Ringu", Honda Civic Type R. Leuchter mimochodem s Golfem GTI Clubsport S na Nürburgringu absolvoval v průběhu šesti měsíců zhruba 40 kol, než rekord vytvořil.

Nejvýkonnější verze Golfu GTI vznikla jako připomínka 40. narozenin sportovních variant GTI. Volkswagen plánuje postavit pouhých 400 kusů.

Výrobce tvrdí, že Golf GTI Clubsport S je autem pro každodenní použití, jen s několika kompromisy. Nejvýraznějším je asi absence zadních sedadel, jejich vyjmutí samozřejmě pomáhá snížit hmotnost. Ze stejného důvodu vůz přišel o zvukovou izolaci, dostal menší baterii a lehký hliníkový rám na přední nápravě. Ve výsledku "eSko" váží jen 1285 kilogramů (pohotovostní hmotnost).

O pohon se stará přeplňovaný dvoulitr s přeprogramovanou řídicí jednotkou, novou palivovou pumpou nebo sportovnějším výfukovým potrubím. Výkon narostl na 310 koní, točivý moment pak dosahuje 380 Nm. Zajímavé je, že motor je spojen výhradně s šestistupňovou manuální převodovkou. Dvouspojkový automat by sice řadil rychleji, ale zase je těžší. Volkswagen proto sáhl pro ručním řazení.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S.


S touto výbavou Clubsport S zrychlí z klidu na stovku za 5,8 sekundy, maximální rychlost činí 261 km/h. A jestli vás zajímá normovaná spotřeba, pak výrobce udává 7,4 l/100 km.

Podvozek se chlubí elektronicky řízeným samosvorným diferenciálem a adaptivními tlumiči. Řidič tak může volit z několika jízdních režimů, mezi nimiž je i mód nastavený speciálně pro Nürburgring. Ten odpovídá nastavení ze zmíněné rekordní jízdy a zajistí prý zejména dostatek přilnavosti na nerovném povrchu.

Speciální edice se samozřejmě liší i vizuálně. Dostala například emblémy s písmenem "S", bi-xenonové světlomety s LED diodami denního svícení, dvojité koncovky výfuku a 19palcová kola obutá do pneumatik Michelin Pilot Sport Cup 2.

Volkswagen Golf GTI Clubsport S.


Nechybí výkonnější brzdy. Na výběr jsou jen tři barvy karoserie: černá Deep Black Pearl Effect, bílá Pure White a červená Tornado Red. Tyto odstíny odpovídají původnímu Golfu GTI.

Více informací o historii Golfů GTI najdete zde.

Uvnitř najdeme lehká skořepinová sedadla, hlavici řadicí páky v podobě golfového míčku, Alcantarou potažený volant a plaketku ukazující, kolikátý kus z edice vlastníte.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů