Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vozy s bezklíčovým přístupem mohou být snadnou obětí zlodějů, ukázal autoklub

Naše téma
Redakce | 30.03.2016
Ilustrační foto. | foto: BMW
Bezklíčový přístup v současnosti nabízí většina automobilek. Jde o příjemnou záležitost, díky níž nemusíte vytahovat klíč z kapsy nebo kabelky, abyste se do svého auta dostali, nastartovali a odjeli. Německý autoklub ADAC však zjistil, že vůz s bezklíčovým přístupem může být velmi snadné ukrást.
A je to taky levné a nejsou k tomu potřeba žádné znalosti. Autoklubu stačil obyčejný zesilovač za 225 dolarů (asi 5400 korun) k tomu, aby se dostali do řady testovaných aut a dokázali s nimi také odcestovat.

Bezklíčový přístup funguje na základě komunikace klíče a vozu prostřednictvím rádiových vln. Pokud se klíč k autu přiblíží, zpravidla na vzdálenost okolo jednoho metru, vozidlo to pozná a "zpřístupní" se. A když pak klíč najde i v interiéru, nechá vás nastartovat motor. 

Jenže právě onen zesilovač, který je navíc snadno dostupný, dokáže signál klíče zvýraznit i na několik set metrů. Stačí se s ním tedy pohybovat v blízkosti auta, které tak má dojem, že je klíč v jeho blízkosti. Zloděj vybavený zesilovačem si s ním tedy vlastně může dělat, co chce. I nastartovat.

Jakmile už je vůz nastartovaný, pohybuje se, i když se dostane z dosahu klíče. Z bezpečnostních důvodů se totiž auto nesmí samovolně zastavit a to, že není klíč uvnitř vozu, dává najevo jen akustickou výstrahou a zprávou na přístrojovém panelu. Zloděj tak může bez nejmenšího problému ujet stovky kilometrů a teprve až zhasne motor, znovu už ho nenahodí.

V rámci testu ADACu takto byla simulovaně ukradena auta různých značek, například Audi, BMW, Kia, Toyota, Ford či Volkswagen. "Zloději" z autoklubu nakonec celkem v pohodě dokázali odjet s každým ze čtyřiadvaceti zkoušených vozů...

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů