Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Vozový park v Česku je nejstarší od roku 1993. Průměrný věk překonal 15 let

Naše téma
Redakce / ČTK | 20.05.2016
Ilustrační foto. | foto: Archiv Deníku
Průměrný věk osobních aut v Česku v letošním prvním čtvrtletí překonal hranici 15 let a dosáhl 15,1 roku. To je absolutně nejvyšší hodnota od vzniku samostatné ČR v roce 1993. Na konci minulého roku to bylo 14,3 roku.
"Je zřejmé, že ke snižování průměrného věku automobilů přispívají zejména ekonomické nástroje. Počty vyřazovaných vozidel v tuzemsku však naopak dlouhodobě klesají, neboť v ČR v podstatě neexistuje žádný nástroj pro motivaci občanů k vyřazování starých, ekologicky a bezpečnostně nevyhovujících vozidel," uvedl analytik Antonín Šípek, který dříve dlouhodobě působil jako ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Snaha o omlazení vozového parku v Česku byla jedním z důvodů nedávné novelizace zákona o silničním provozu, která policii udělila možnost odebrat osvědčení o registraci vozidla - tedy takzvaný malý technický průkaz - a zakázat další jízdu v případě, že při kontrole automobilu najde některou ze 13 vyhláškou definovaných závad.

Více informací o závadách, kvůli kterým vám policie zakáže pokračovat v jízdě, najdete zde.

Podle policie i ministerstva dopravy je tedy hlavním cílem novely spíše dostat ze silnici především auta, která jsou nebezpečná jak pro samotné řidiče, tak pro ostatní účastníky silničního provozu.

Negativní vliv na vývoj průměrného věku osobních aut má také dovoz ojetých vozidel v nevyhovující věkové struktuře. V současné době tvoří téměř 50 procent dovozů osobních ojetin automobily ve věku nad 10 let.

Nejstarší kategorií vozidel zůstávají motocykly. Jejich průměrný věk se v prvním čtvrtletí zvýšil proti závěru loňského roku o 0,9 roku na 33,4 roku. Počet strojů v registru stoupl o 5600 na 1,07 milionu.

Celkový počet osobních aut v registru vozidel se letos v 1. čtvrtletí přitom zvýšil o 47 000 na 5,2 milionu.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů