Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo XC70 D4 AWD: Doma je všude

Naše téma
Redakce | 18.06.2012
další 3 fotky
Volvo XC70 | foto: Volvo
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Model XC70 nepředstavuje v nabídce automobilky Volvo žádnou novinku, naopak už před lety patřil k průkopníkům v dnes oblíbené kategorii „allroad" – tedy oplastovaných kombíků s vyšším podvozkem a zpravidla pohonem všech kol.
Má XC70 co nabídnout i dnes?

Rozhodně ano. Výrobce totiž model modernizuje. Nenápadně, ale zato chytře a průběžně.

Hrany nestárnou

Když se řekne Volvo, většina lidí, možná i těch, kteří se o auta až tak nezajímají, si představí velká a hranatá auta. Tak trochu krabice. A i když dnes dostávají vozy švédské automobilky sofistikovanější tvary, pořád v modelové řadě najdeme zástupce „klasického" designu: velké kombi V70 a právě i jeho „allroad" verzi XC70.

XC70 tak v době, kdy většina automobilek staví „sexy", „trendy" a „sporty" kombíky, může trochu připomínat minulost, éru, kdy kombíky měly být především praktické. Na vzhled se až tak nehledělo. To ale neznamená, že by mohutné Volvo s jednoduchými tvary a kolmo seseknutou zádí vypadalo špatně, ani náhodou. Aspoň mě se právě díky tomu hodně líbí. Navíc jednoduché tvary se nikdy neokoukají a nestárnou. Kouzlo vzhledu XC70 výrazně podtrhuje i oplastování, které tu nevypadá lacině a prvoplánově jako u některých konkurentů.

Jako v obýváku

V posledním roce jsem se svezl několika Volvy a pokaždé jsem si pochvaloval úroveň interiéru. Ani tentokrát tomu nebude jinak. Střídmý luxus, jednoduché tvary bez výstřelků, logické ovládání. Přesně takové má Volvo být, v případě testovaného vozu vše ještě umocňovala nejvyšší výbava. Materiály i zpracování jsou na prvotřídní úrovni, skvělá sedadla oslní jemnou kůží a všude je dostatek prostoru. Snad jen ovládání informačního a multimediálního systému by mohlo být jednodušší, občas umí zabrnkat na nervy. Nehledě na to, že mi nejdůležitější otočný ovladač připadá příliš daleko od řidiče. Plusem je přítomnost češtiny.

Další příjemné vlastnosti? Snadno přístupný a opravdu prakticky vyřešený kufr nabízí základní objem 575 litrů a po sklopení zadních sedadel se ještě výrazně zvýší. Potěší také do stropu upevněná masivní mříž, která po sklopení spolehlivě oddělí nákladní prostor od pasažérů.

Chraplák s pěti válci

Pod zkratkou D4 se tentokrát ukrývá označení pro slabší verzi naftového pětiválce o objemu 2,4 litru, která nabízí výkon 163 koní a točivý moment 420 N.m. I na tak těžké auto to klidně stačí, i když občas by se přeci jen více síly hodilo. Pro ty, kteří se nechtějí vzdát nafty a touží po více výkonu, existuje dvakrát přeplňovaná varianta s označením D5. Jenže v tom případě si připravte 100 tisíc korun navíc.

I D4 má sympatický charakter, který spočívá především ve vysoké kultivovanosti při klidné jízdě a specifickém „chrapláku", když ho trochu popoženete. Tohle vám žádný čtyřválcový diesel nenabídne. Na druhou stranu počítejte s mírně vyšší spotřebou, ale jezdit za zhruba 8,5 litrů nafty také není špatné.

Spěchat? Proč?

Co ale opravdu na XC70 obdivuji, je skutečnost, že se na nic nehraje. Je to především pohodlné, komfortní auto, jehož povaha asi jen málokoho vyhecuje k bezhlavému závodění. I když můžete mít nastavitelný podvozek, stejně bude při jakémkoli režimu jemně překonávat nerovnosti na vozovce a v zatáčkách se dobrácky naklánět. Přitom se ale chová jistě, nemáte z toho strach. Skvěle funguje také mezinápravová spojka Haldex, která rozděluje výkon na obě nápravy a pomůže i v náročnějších podmínkách či lehčím terénu, kam se díky zvýšenému podvozku můžete bez obav vydat. Řízení sice postrádá cit, ale u takového vozu to není zásadní problém. Horší už je to s převodovkou. V testovaném autě byl šestistupňový manuál, který rozhodně nezáří v přesnosti řazení. Určitě bych raději zvolil automat, i když Geartronic zase nevyniká v rychlosti. Ale stejně se mi k charakteru auta hodí víc.

Volvo XC70 je skvělé auto. Hezké, pohodlné, praktické, o rozsáhlém bezpečnostním arsenálu ani nemluvě. Navíc s ním můžete jezdit snad všude – hodí se do města, na okresky, dálnice i polní cesty. A cena? U XC70 D4 s pohonem všech kol začíná na 1 141 000 korun, zaškrtávání v nabídce doplňkové výbavy ale může cenu vyhnat i nad milion a půl. Jako v našem případě, kdy v autě nechyběl například zábavní systém pro zadní sedadla nebo digitální televize.

+ nestárnoucí design
+ skvělá praktičnost
+ komfortní cestování

- nepřesné řazení
- složitější ovládání multimediálního systému

Volvo XC70 D4 AWD:

motorvznětový pětiválec
objem2 400 cm3
max. výkon120 kW (163 k)
max. točivý moment420 N.m
max. rychlost200 km/h
spotřeba5,6 l/100 km
cena test. modelu1 656 200 Kč

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 1x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů