Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo představilo první tříválec ve svojí historii, nejdřív ho dostane XC40

Naše téma
Dominik Valášek | 19.02.2018
dalších 22 fotek
Volvo XC40. | foto: Volvo
Po celých 91 let svojí existence obešlo se Volvo bez tříválcového agregátu. Svět se ale mění a tak musí i švédská automobilka nastoupit do tříválcového vlaku. První motor z rodiny Drive-E bude pohánět kompaktní, nedávno představené SUV XC40.
Tříválec má objem 1,5 litru a je vyvinut na modulární Drive-E platformě. To znamená, že se může vyrábět na stejné lince jako stávající benzínové a naftové čtyřválce. Na modulární design motorů už najelo také několik dalších automobilek a jedná se o poměrně efektivní způsob, jak zlevnit a zjednodušit výrobní proces.

Nový tříválec disponuje pochopitelně přeplňováním a přímým vstřikováním. Hodnoty výkonu a točivého momentu zatím bohužel nebyly zveřejněny (očekáváme výkon přes 100 koní, zhruba okolo 150 k), ale víme, že Volvo chce spárovat motor se šestistupňovým manuálem, později i s příplatkovým osmistupňovým automatem. Zároveň je motor uzpůsoben pro instalaci plug-in hybridního systému Twin Engine. XC40 se coby hybrid a elektromobil představí později.

Vedle nového tříválce rozroste se nabídka motorů pro XC40 také o benzínovou jednotku T4 o výkonu 190 koní (140 kW) a dieselovou D3 o výkonu 150 koní (110 kW). V obou případech jde o dvoulitrové čtyřválce.

Do katalogu vozu přibyla zároveň i zbrusu nová, luxusně pojatá výbava Inscription. Ta obsahuje jiné spodní kryty nárazníků, nové lemování bočních oken, chromovanou masku chladiče a lze vybírat z unikátních designů kol o velikosti 18, 19 a 20 palců. Uvnitř se potom objevuje křišťálová hlavice řadicí páky a dřevěné obložení s označenIm Driftwood.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů