Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo představilo novou V90 Cross Country. Testovalo ji v mrazech i na poušti

Naše téma
Redakce | 16.09.2016
dalších 29 fotek
Volvo V90 Cross Country. | foto: Volvo
Automobilka Volvo představila nástupce svých velkých terénních kombíků. Nejmladší člen rodiny se jmenuje V90 Cross Country.
Švédský výrobce tak sáhl ke změně, poslední dvě generace totiž nesly označení XC70. Volvo však písmenka "XC" nově vyhrazuje pro vozy typu SUV, zvýšené a oplastované verze svých klasických modelů dostanou právě přídomek Cross Country. Číslo 90 pak znamená přílušnost k vrcholné "devadesátkové" řadě automobilky, do níž patří ještě SUV XC90, sedan S90 a kombi V90.


Právě z V90 provedení Cross Country pochopitelně vychází. Rozměry jsou tedy prakticky stejné - kombík do terénu na délku měří 4939 milimetrů, široký je 1879 mm a vysoký 1543 mm. Proti klasické variantě je Cross Country samozřejmě vyšší, Volvo totiž zvětšilo světlou výšku na 21 centimetrů.

Volvo V90 Cross Country.


Rozvor náprav dosahuje 2941 milimetrů. Zavazadlový prostor pak nabídne objem 913 až 1526 litrů.

Interiér by měl nabídnout dostatek prostoru, kvalitní zpracování a moderní technologie - zejména z oblasti bezpečnosti a konektivity. Hlavním prvkem ovládání je vertikálně orientovaný dotykový displej infotainmentu, nechybí ani digitální přístrojový štít.

Volvo V90 Cross Country stojí na platformě SPA, která počítá se zástavbou pouze čtyřválcových jednotek. U terénního provedení by všechny motory měly být spojeny s pohonem všech kol. V nabídce najdeme vznětové motorizace D4 (140 kW/190 koní) a D5 (173 kW/235 k) a zážehové jednotky T5 a T6 s výkony 254 koní (187 kW), respektive 320 koní (235 kW). Všechny uvedené motory mají dvoulitrový objem.

Pouze slabší diesel půjde kombinovat s manuální převodovkou, ostatní agregáty jsou standardně spojeny s osmistupňovým automatem.

Volvo V90 Cross Country.


Naftové motory jsou vybaveny technologií PowerPulse, jež má eliminovat prodlevu nástupu turbodmychadla. Zjednodušeně řečeno jde o využití tlakové nádoby, která dokáže při akceleraci k turbíně turbodmychadla vypustit vzduch a roztočit ji tím dříve, než se ve výfukovém potrubí vytvoří potřebný tlak. Díky tomu mají turbodiesely reagovat na pokyny od plynového pedálu okamžitě.

Volvo dále zdůrazňuje robustnost vozu, která prý byla důkladně vyzkoušena v testovacím centru na zamrzlém severu Švédska, kde teploty běžně dosahují -40 °C, ale také ve vyprahlé Arizonské poušti, kde automobilka testuje své modely z hlediska odolnosti vůči vysokým teplotám.


Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů