Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo pozná opilého řidiče za volantem. Samo zavolá na tísňovou linku

Naše téma
Jan Markovič | 21.03.2019
dalších 41 fotek
Volvo V60. | foto: Stanislav Švarc
Švédská automobilka dál spřádá plán na nejbezpečnější auta, ve kterých už nikdy nezahyne jediný člověk.
Volvo už před lety představilo plán, že od určitého roku v jeho autech nezahyne ani jeden člověk. Vyjádření je to silné už jen proto, že řadu věcí na silnici nejde předvídat. Volvo se alespoň může pokusit snížit počet nebo závažnost nehod. Jedním z korků je nedávno oznámené omezení maximální rychlosti v jeho vozech na 180 km/h. Dalším by měla být kontrola samotného řidiče.

Volvo použije kamery nainstalované v kabině, které budou kontrolovat obličej a chování řidiče. Měly by dokázat zjistit, že se řidič nesoustředí na jízdu, nekouká se na silnici před sebou nebo má zavřené oči. Systém také bude monitorovat pohyby volantu a pokud mu přijdou podezřelé, začne „záchranná operace“. Volvo tvrdí, že díky kontrole řidiče dokáže rozpoznat, zda není pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Auto bude v případě nutnosti reagovat v několika korcích. Nejprve varuje řidiče na jeho vlastní únavu nebo podnapilost signály zvukovými i obrazovými. Pokud člověk nereaguje, sníží rychlost a zavolá na tísňovou linku Volvo On Call. Pokud ani to nepomůže, bude auto schopné bezpečně zastavit na krajnici. V takovém případě by už měl pracovník linky informovat policii nebo záchranné jednotky.

Volvo by chtělo tuto technologii začít montovat do svých aut během několika let. Už od příštího roku ale bude nabízet i další bezpečnostní prvky. Všechna auta by například měla dostat standardně klíč nazvaný „Care Key“. U něj bude možné omezit některé funkce vozu, jako je rychlost, nastavení tempomatu nebo hlasitost audia. Klíček bude určen pro rodiče, kteří ho předají svým dětem – začínajícím řidičům, aby se na silnici chovali slušněji.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů