Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Volvo C70 D4: Milovník slunce ze Švédska

Naše téma
Redakce | 19.09.2012
dalších 7 fotek
Volvo C70 D4 | foto: Volvo
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Když se řekne kabriolet, kteří výrobci vás napadnou jako první? Vsadím se, že jich bude spousta, ale jen málokdo si vzpomene na Volvo. Jenže i ono v nabídce kabrio má. Zatím.
Vyrábí se ve švédské Uddevalle a má pevnou skládací střechu. Taky dobře vypadá. Nejen se střechou dole jako kabriolet, ale i jako kupé ve chvílích, kdy se slunit nemůžete, nebo prostě nechcete. To se o některých konkurentech rozhodně říct nedá, především proto, že se střechou nahoře často vynikne mohutné „barokní pozadí", které je potřeba právě pro uložení rozložené střechy. Volvo v tomto ohledu odvedlo dobrou práci.

Jen ať závidí

Majitelé kabrioletů musejí počítat s jednou záludností: do jejich vozu může každý vidět. Auta proto musí dobře vypadat taky uvnitř. V případě švédské značky se ale není čeho bát, naopak, troufám si říct, že bude v mnoha lidech probouzet až závist.

I když už interiér neschová, že má C70 nějaké roky za sebou (což prozradí především monochromatický displej multimediálního systému), stále hraje první třídu, zvlášť pokud se bavíme o vyšších stupních výbavy. V případě testované varianty Momentum potěší například komfortní sedadla čalouněná jemnou kůží, jíž se ostatně nešetřilo ani na jiných místech interiéru. Sedačky jsou samozřejmě vyhřívané, škoda ale, že Volvo nenabízí také vyhřívání zátylku (konkurence to umí). K zahození by nebyla ani funkce odvětrávání – zvlášť během horkých letních vyjížděk.

Ovládání je typicky švédské, nepostrádá tedy smysl pro logiku. Někomu možná bude vadit velké množství tlačítek na plovoucím středovém panelu, ale taková volva prostě jsou. A já osobně říkám „zaplaťpánbůh", severská ergonomie mi maximálně vyhovuje.

Kufr s omezením

„Cé-sedmdesátka" nabízí čtyřmístné uspořádání, ale zadní sedačky se nedají považovat za vyloženě plnohodnotné. Jistě, dva normálně rostlí lidé se dozadu vejdou, ale pohodlí si asi budou představovat trochu jinak.

Změna z kupé na kabriolet je v podání C70 mimořádně jednoduchá a vyžaduje od řidiče vlastně jen čtyři činnosti. Zaprvé musíte mít v kufru zajištěnu ochrannou přepážku (pokud tomu tak není, auto vás upozorní a vy budete muset vystoupit a přepážku dodatečně zajistit), pak stačí vyřadit, držet brzdový pedál a také příslušné tlačítko na středovém tunelu. O všechno ostatní se postarají elektromotorky. Ukončení akce pak oznámí akustické i textové (v češtině) upozornění.

Složením střechy se pak samozřejmě výrazně omezí využitelnost zavazadelníku, ale to je u těchto aut vrozená vlastnost. Hlavní je, že dvě zavazadla s věcmi na letní týdenní projížďku se do něj v pohodě vejdou.

A zase ten chraplák

Ještě před pár lety byl naftový motor v kabrioletu považován za něco nepatřičného. Jenže časy se mění a dnes už toto spojení překvapí málokoho. A i když obecně lze i nadále využití dieselu u stroje na pohodové zážitky hodnotit jako kontroverzní, v případě volva můžete předsudky odhodit stranou.

Švédské pětiválce už dlouhodobě řadím na špičku mezi nafťáky a platí to samozřejmě i o testované motorizaci s označením D4, která nabízí zajímavých 177 koní. Proč? Kromě slušné dynamiky má především sympatický charakter, který spočívá především ve vysoké kultivovanosti při klidné jízdě a specifickém, příjemně hlubokém „chrapláku", když ho trochu popoženete. Tohle vám žádný čtyřválcový diesel nenabídne. Na druhou stranu počítejte s mírně vyšší spotřebou, ale jezdit za zhruba 8 litrů nafty s vozem s automatickou převodovkou a hmotností přes 1 700 kilo není úplně špatné.

Chování vozu plně odpovídá jeho vzhledu. Elegantní Volvo C70 jezdí příjemně, uhlazeně. Řízení je docela citlivé, ale není příliš strmé, šestistupňový Geartronic řadí hladce a chytře, podvozek si snadno poradí s většinou nerovností, karoserie se v zatáčkách mírně naklání. Prostě pohoda.

A nebylo by to Volvo, kdyby nekladlo důraz na bezpečnost. Za zmínku například stojí systém ochrany při bočních nárazech, okenní airbag, či upozornění na vozidla nacházející se ve „slepém úhlu" bočních zrcátek.

Jen škoda té ceny. Nejlevnější C70 sice můžete mít za méně než milion korun, ale pokud budete vybíraví, můžete se dostat i na 1,3 milionu - tak jako v případě testovaného vozu. Na nákup však už nezbývá moc času. V příštím roce bude výroba C70 ukončena...

+ povedený design
+ příjemný interiér
+ komfortní podvozek
+ pružný motor

- hůře využitelný zavazadelník
- malý rejd
- vyšší cena

Volvo C70 D4:

motorvznětový pětiválec
objem1984 cm3
max. výkon130 kW (177 k)
max. točivý moment400 N.m
max. rychlost215 km/h
spotřeba6,4 l/100 km
cena test. modelu1 384 970 Kč

Hodnocení článku
4.0 z 5 (80%)
Hodnoceno: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů