Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Chybějící klíny, pouze jedny brýle... Víte, za co všechno můžete dostat pokutu?

Naše téma
Jiří Švamberk | 15.08.2018
foto: archiv
Našli jsme prazvláštní evropské silniční předpisy, jejichž nerespektování vás může vyjít pěkně draho.
Reflexní vesty, lékárničky, povinná výbava – známé věci, které v období letních dovolených zahraniční policisté rádi kontrolují. Ale ono existuje množství dalších nástrah, které vás na cestě po evropských zemích mohou nemile překvapit. Skutečně se vyplatí si zjistit specifika jednotlivých zemí, protože kromě vysokých pokut vás mohou čekat i nucené práce nebo dokonce i vězení!

Připravili jsme pro vás přehled bizarních silničních předpisů, které vás mohou na cestách po Evropě potkat. Znáte to, pokud narazíte na policistu Hujera, může si vás vychutnat v podstatě na čemkoliv.

 

Pakliže máte doktorem na řízení předepsané dioptrické brýle, musíte mít u sebe ještě jedny náhradní. Tak přesně tak mluví vyhláška nejen ve Španělsku, ale také ve Švýcarsku. Španělská vyhláška dokonce striktně určuje, že druhé brýle musí mít řidič při ruce, tedy v dosahu. A jestli si říkáte, že je to zbytečná buzerace, že řidiči s oční vadou přece bez brýlí nejezdí, pak vězte, že až pětina řidičů předepsané brýle nenosí. Podle výzkumu sítě optik Gemini stačí jen tři čtvrtě dioptrie, aby řidič ve srovnání s řidičem se zdravým zrakem spatřil chodce jen na poloviční vzdálenost.



V Norsku tamější policie ráda kontroluje, zda ve voze nekouříte. V této skandinávské zemi platí naprostý zákaz kouření za volantem – prý to narušuje koncentraci. Jinde na v Evropě také zakazují kouřit, ovšem pouze v případě, že vezete děti. Podle zjištění jedné ze zdravotních organizacích je kvalita vzduchu v zakouřeném voze sedmkrát horší, než v baru, kde se smí kouřit. Nepomáhají ani otevřená okénka.

 



Estonští policisté mohou pokutovat každého řidiče, který ve voze nemá zajišťovací klíny na zajištění auta ve svahu. Turci a Kypřané zase vyžadují, abyste měli ve voze nikoliv jeden, ale hned dva výstražné trojúhelníky, které v případě poruchy dáte jak za vozidlo, tak i před něj. Kypřané se také nesmí v autě najíst ani napít.



Rakušané zase rádi podrobují naše řidiče náhodným technickým prohlídkám. A zaměřují se úplně na všechno. Jedním z častých prohřešků bývají podhuštěné pneumatiky. Pokud budete mít pod 160 kPa, počítejte s tím, že dál nepojedete, dokud pneumatiku nevyměníte, případně na místě nedofouknete. Podle průzkumu pneumatikářských firem jezdí s podhuštěnými pneumatikami devět řidičů z deseti.

Rakouští policisté také nepotřebují radar v obytných zónách, kde je rychlost omezena na maximálních 30 km/h. Můžou se totiž zcela legálně spolehnout pouze na svůj úsudek.

 



Klasický nešvar téměř všech řidičů bez rozdílu v národnosti se nemusí vyplatit ve Slovinsku. Řeč je o jízdě na „oranžovou“, která je všude naprosto běžným jevem. Slovinci vám za tento prohřešek odlehčí o 200 eur. Kromě toho je ve Slovinsku situace stejná jako v USA – posádka vozu nemá dovoleno vystoupit z vozu, aniž by ji hlídka vyzvala.



Rumuni zase nesmí troubit v době 22 do 6 hodin ráno, a to z důvodu vysokého hluku v nočních hodinách. Jako výstrahu musíte používat výhradně světelnou houkačku, tedy dálková světla. Proti nadměrnému hluku bojují také v Rakousku, ovšem tam prostě omezili rychlost na dálnicích, a jestli znáte Rakušany, pak určitě víte, že na dodržování dohlíží velmi striktně.



V Německu zase bojují s hlučnými vozy. Nerezový výfuk až od svodů udělá radost vám, ale už ne tolik těm, kteří vás musí poslouchat. A že v Německu lze narazit na opravdu hlučné kousky. Naštěstí aplikují přístup o nažraném vlkovi a celé ovci, protože pakliže policista sezná vozidlo hlučným, smí uložit pokutu do výše pouhých 10 eur. Daleko tučnější pokutu dostanete, za to, pokud budete řídit v žabkách. Jestliže budete bosí a způsobíte dopravní nehodu, pojišťovna vám škodu neuhradí. Řídit můžete třeba nazí, ale boty mít musíte každopádně.

 



Mezi hodně přísné země patří Francie, kde dostanete pokutu 45 eur za překročení rychlosti o 1 km/h a rozhodně nedoporučujeme se rozčilovat. Můžete se dostat do ještě větších potíží. Francouzi také nedovolují používání jakékoliv handsfree sady, a to ani bezdrátové. A je vlastně jedno, zda telefonujete, nebo posloucháte hudbu. Ve Francii se prostě v autě sluchátka nosit nesmí.



Chorvaté zase musí každoročně bojovat s řidiči, kteří jsou přetažení. Pokud hlídka zjistí, že jste přetažení, může vám uložit až osmidenní zákaz řízení. Jakým způsobem ale chtějí Chorvaté posuzovat stupně únavy u jednotlivých řidičů, úplně nechápeme.

 



Přestože se v Itálii na silnici troubí takřka nonstop, blikání dálkovými světly je bráno jako přestupek proti pravidlům silničního provozu. Italové jsou také velmi přísní na řidiče, kteří nedají přednost chodcům, čekajícím na přechodu, nebo pakliže hodláte v autě provozovat sex.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů