Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Víte, jak vzniklo logo Škody? Automobilka to prozrazuje parádním videem

Naše téma
Daniel Fuglevič | 10.07.2017
dalších 13 fotek
Skvěle zpracované video vám ukáže vývoj škodováckého loga. | foto: youtube.com
Ohledně původu okřídleného šípu mladoboleslavské škodovky se často objevuje mnoho polopravd a domněnek. Pokud jste tedy doteď nevěděli, jak vzniklo logo české automobilky, samotná Škoda vám to nyní vysvětlí v opravdu povedeném videu.
Krátký film (bohužel zatím jen v angličtině a s anglickými titulky) se odehrává v mladoboleslavském muzeu a trochu se inspiroval hollywoodskou komedií Noc v muzeu. Původ loga škodovky je totiž vysvětlen oživlými postavičkami Václava Laurina a Václava Klementa, kteří jak víme, původně začínali v roce 1895 výrobou bicyklů a později motorek.

Uvidíte tedy nejen, jak se značka přetransformovala ze dvou kol na čtyři, ale také, jak se vyvíjelo logo podniku, který se v roce 1925 stal součástí plzeňského strojírenského koncernu Škoda. Oba představitelé značky pak v muzeu prohánějí zmenšené modely vozů napříč historií až do současnosti.

Mezitím se pochopitelně dozvídáme, že logo Škody je opravdu inspirováno symbolikou indiánů a jejich šípy a čelenkou. Video už však bohužel nezmiňuje, že s tímto nápadem podle všeho tehdy přišel obchodní ředitel Tomas Maglic, když cestoval po Americe.

Podle nepotvrzených informací si také potom přivezl amerického Indiána do Čech jako "pomocníka" do své domácnosti. Ať už je však na této informaci jakákoliv pravda, každopádně logo škodovky je tedy opravdu jen stylizovaným vyobrazením původního amerického obyvatelstva.

Video tak chytře popírá domněnky, že jde o traverzu s křídlem, která by odkazovala na strojírenské začátky Škody a stavbu mostů.

Řádění Laurina a Klementa v muzeu nakonec zatrhne noční hlídač, přičemž nám je ještě sděleno, že nejjednodušeji lze logo Škody popisovat jako „okřídlený šíp“. Tak jak už to známe.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů