Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Tenhle Volkswagen to nevzdal. Nepřestal jezdit ani po rozmáčknutí stromem

Naše téma
Daniel Fuglevič | 10.10.2017
Tento Volkswagen se zdá býti nesmrtelným. Nezastaví ho ani padlý strom. | foto: youtube.com
Legendární „busík“ od Volkswagenu opět dokázal svou nesmrtelnost a tentokrát vážně doslova. Když totiž brazilskému majiteli spadl při bouři na auto strom, netušil, že další den s rozmáčknutým vozem bezproblémů odjede.
Volkswagen Type 2 se v Brazílii ve druhé generaci vyráběl pod označením Kombi celých 37 let, přesněji od roku 1967 do roku 2013, a to takřka v nezměněné podobě. Malou osobní dodávku byste tak již proto mohli nazvat nesmrtelnou, i když ji před pár lety nahradila novější generace.

Jednoduché a spolehlivé vozidlo bylo prostě na brazilském trhu dostačující a široce oblíbené. Jak lze nyní vidět, tamní staré Kombi disponovalo i neskutečnou odolností a vůlí přežít cokoliv. Tedy kromě ukončení produkce...

Při bouři v brazilském Rio Negrinho majiteli Volkswagenu Kombi z roku 2005 spadl na střechu vozu strom a auto téměř rozpůlil. Ani drastický způsob destrukce ale letitý „busík“ neposlal do automobilového nebe.

Přestože auto vypadá politováníhodně, stále jede. Klasická koncepce uložení motoru vzadu a pohonu zadních kol se tak projevila jako ještě praktičtější, než bylo původně zamýšleno. Přední a zadní část vozu samozřejmě nespojuje žádná hřídel a škoda způsobená stromem zasáhla jen středovou konstrukci vozu.

Štěstím ale je, že nebylo postihnuto vedení chladicího systému s chladičem v přední části vozu. Model z roku 2005 už má totiž novější vodou chlazený motor, ne původní vzduchem chlazený agregát. Strom nakonec zásadně nepoškodil ani vedení spojkového, brzdového a plynového pedálu, které samozřejmě vede také od kabiny k motoru vzadu.  

Brazilské Kombi tak umí být v případě pádu stromu docela flexibilní a snese toho hodně. Zásadním handicapem kromě neobyvatelného interiéru vzadu je tak pouze nutnost nástupu a výstupu z auta skrze otvor po čelním oknu, jelikož dveře jsou pokroucením karoserie zaseknuté.

Jaká budoucnost čeká nesmrtelný „busík“ to není zatím jasné. Každopádně by ho ale byla škoda sešrotovat, když už se jisté zkáze jednou vyhnul. A kdo ví, třeba by z hrobařovy lopaty utekl znova.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů