Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Podívejte se, jak funguje nová osmikolová Tatra se všemi řiditelnými koly

Naše téma
Jan Zajíc | 26.09.2017
Tatra Phoenix Euro 6 "Krab". | foto: Tatra Trucks
Česká automobilka Tatra Trucks minulý týden světu představila unikátní osmikolový podvozek se systémem řízení kol všech čtyř náprav. A i když premiéru doplnila řadou zajímavých detailních podrobností, to nejzajímavější si schovala na později.
Krátce po představení totiž zveřejnila také video, které nádherně ukazuje, jak nový osmikolový podvozek funguje, jak je praktický a jak konkrétně vozu pomáhá. Snímek samozřejmě předvádí také takzvaný „krabí chod", tedy jízdu šikmo vpřed či vzad doleva nebo doprava při stejném úhlu natočení všech kol. Novinka ostatně v Kopřivnici dostala právě přezdívku "Krab".

Jak už možná víte, základem stavby je podvozek T 158-8P6R41.27ZA 8x8.1R s rozvorem 2150 mm + 2660 mm + 1500 mm a s mechanickým systémem řízení TatraTON prvních dvou náprav a elektro-hydraulickým systémem Mobile Electronic posledních dvou náprav. I když jde o opravdový speciál, drtivou většinu konstrukčních skupin, podskupin i jednotlivých dílů novinka sdílí se standardní produkcí.

Bližší informace o technice a jízdních režimech této novinky najdete zde.

Tatra samozřejmě vyzdvihuje praktické schopnosti tohoto stroje. Zatímco on-road mód řízení (tedy ten silniční) zajišťuje relativně běžné jízdní schopnosti čtyřnápravového těžkého nákladního vozu na silnici, off-roadové režimy poskytují možnosti zcela mimořádné: například manévrování bokem k nakládací rampě či jiné hraně, otočení vozu s minimálním poloměrem otáčení či vymanévrování z kritické situace v těžkém terénu výjezdem z hlubokých kolejí či směrem ze svahu nebo do svahu, který je pro vozy se standardním řízením zcela nemožný.

Vzhledem k tomu, že vozidlo po dostavbě na mobilní jeřáb bude sloužit u švýcarského zákazníka, lze předpokládat jeho využití v kopcovitých či dokonce horských oblastech. 

Jak to celé funguje, ukazuje už zmíněné video: 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů