Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Pět nejlepších křídel u Porsche. Které je to nejšílenější?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 04.03.2017
Porsche Cayman GT4. | foto: youtube.com
Porsche pokračuje v sérii videí, v níž nám ukazuje vlastní žebříčky z různých oblastí své bohaté historie. Nyní jde o aerodynamiku zadních spoilerů.
Viděli jsme pětici nejvzácnějších a také pětici nejlépe znějících vozů značky Porsche. Nyní přichází pět nejzajímavějších designů zadních křídel, které se kdy na německých sporťácích objevily. Video najdete na konci článku.

Představení probíhá ve větrném tunelu automobilky ve Weissachu a průvodcem na poli aerodynamiky není nikdo jiný než Norbert Singer, dřívější vedoucí závodního programu Porsche.

Čtěte také: Toto je pět nejvzácnějších Porsche na světě. Vybrala je samotná automobilka

Páté místo obsadil Cayman GT4, který používá kromě nepřehlédnutelného pevného křídla také chytře tvarovanou odtrhovou hranu zakomponovanou do zadní časti karoserie.

Na čtvrté příčce se objevilo Porsche 959. Legenda dosahující rychlosti až 317 km/h má bezpochyby jedno z nejelegantněji integrovaných křídel v automobilovém designu.

Ikona 911 Carrera RS 2.7 byla umístěna na třetí místo. V roce 1972 strhla pozornost hlavně svým nezaměnitelným zadním křídlem, kterému už nikdo neřekne jinak než „ducktail", tedy kachní ocas.

Čtěte také: VIDEO: Rámus pro nadšence. Kterých pět Porsche zní nejlépe?

Druhé místo obsadila nejnovější Panamera Turbo, která s osmiválcem o výkonu 550 koní vyžaduje notnou dávku přítlaku. Její zadní spoiler se při 130 km/h nejenom vysune nahoru, ale také do šířky rozloží, čímž zajišťuje řádnou stabilitu.

Na prvním místě najdeme závodního titána Porsche 935 Moby Dick. V základu sice vychází z tradiční devětsetjedenáctky, ale jeho tvar byl diktován hlavně aerodynamikou.

Prodloužená zadní část a vysoké křídlo z laminátu udržovalo auto na zemi i při rychlostech kolem 366 km/h. Díky své šířce a prvotnímu bílému lakování pak dostalo přezdívku „Moby Dick" podle známého románu Bílá velryba.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů