Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Video: Opel Kadett s 1250 koňmi je dokonalý „sleeper“

Naše téma
Jiří Švamberk | 09.10.2018
foto: archiv
Na rozdíl od našich luhů a hájů, jinde v Evropě, především opak v Německu, není téměř nic problém. Důkazem je tento „éčkový“ Kadett, který výkonem zastíní i Bugatti Veyron.  
Sprinty jsou vždy hodně ošidná záležitost. Nikdy nevíte, proti čemu se na startovní rošt postavíte a ani majitelé těch njevýkonnějších automobilů na světě nemají nic jistého. Už jsme byli svědky mnoha situací, kdy zdánlivě obyčejná a kdysi běžná auta ponížila velmi výkonné supersporty.

Jedním takovým je i Kadett páté generace, který se začal vyrábět v roce 1984. S tímto vysoce upraveným vozem se jeho majitel vydal do Německa na závody ve sprintu, kde se měřila maximální dosažená rychlost.

Podle majitele, který se vzhledem k téměř standardnímu interiéru, jenž byl vylepšen pouze ochrannou klecí v případě, že by vše nešlo podle plánu, bylo veškeré úsilí a finance věnováno mechanice.  A ta je vskutku působivá. Dvoulitrový čtyřválec, přeplňovaný turbodmychadlem s plnícím tlakem 3,1 baru (!), má na brzdě výkon 1250 koní. Masivní výkon přenáší na přední kola převodovka F28 od Getragu, kterou Opel kdysi používal u turbené Calibry.

Na konci 800 metrů dlouhého úseku tenhle Kadett „letěl“ rychlostí 312 km/h.

Nejvíce je působivá práce řidiče s plynem při rozjezdu, kdy se přední kola téměř vůbec neprotočí, kromě zahřívání před startem. A když naplno foukne turbo, Kadett začíne po letišti tancovat. Boží podívaná! No, podívejte se sami na přiložené video…

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů