Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Mechanik si postavil obojživelný hausbót. Základem je obří traktor

Naše téma
Daniel Fuglevič | 07.10.2017
dalších 22 fotek
Obojživelný hausbót se na vodě i silnici pohybuje velice stabilně. | foto: youtube.com
Zajímavých obojživelných vozidel postavených takzvaně „podomácku“ najdete na internetu nespočet. Mezi nejambicióznější projekty však musí patřit tento obojživelný hausbót, který vytvořil jistý americký mechanik.
Theon Parseghian je klasickým automechanikem z městečka Aurora ve státě New York. Kromě hrabání se v normálních autech má však jednu docela specifickou zálibu. Ve svém volném čase je totiž posedlý stavěním obojživelných vozidel. A nutno říct, že mu to jde velmi dobře.

Poté, co dokončil svůj první úspěšný projekt obojživelného kombíku od Volva, rozhodl se posunout svou osobní výzvu na zcela novou úroveň. Chtělo to něco většího než jen auto.

Parseghian si tedy koupil vysloužilý hausbót a ojetý tříkolový rozprašovací traktor. Vizí bylo použít podvozek a hnací ústrojí traktoru k pohánění starého hausbótu. Jde tak vlastně o transformaci hausbótu k provozu na silnici.

O šest měsíců a 10 tisíc utracených dolarů (asi 220 tisíc korun) později bylo dílo dokonáno a na příjezdové cestě u svého domu, kde mimochodem celá stavba probíhala, se zformoval asi vůbec první obojživelný hausbót na světě.  

Americký mechanik přitom pouze nenarouboval hausbót na traktor, ale celý výtvor kompletně zrenovoval jak zvenku, tak zevnitř. Skoro deset metrů dlouhý stroj tak vypadá jako zbrusu nový produkt smyšlené firmy na výrobu obojživelných huasbótů.

Představení schopností probíhalo na nedaleké vodní ploše a na první vyplutí se přišlo podívat přes 500 lidí z okolí. Velká většina z nich totiž z hlavní cesty každý den sledovala, jak se podivný výtvor rodí na Parseghianově pozemku, když projížděla kolem.

Obojživelník nakonec úspěšně vyjel na vodu, i když před vyplutím Parseghian vůbec netušil, zda se opravdu na hladině udrží. Jeho zkušenosti z předchozího projektu s Volvem se ale vyplatily.

O pohon na souši i na vodě se stará původní motor z traktoru, jenž má okolo 210 koní výkonu a 400 Nm točivého momentu. O žádného rychlíka se pochopitelně nemůže jednat a na silnici tak dokáže jet obojživelný hausbót rychlostí 32 km/h, na vodě pak 13 km/h.

Na klidnou vyhlídkovou plavbu to ovšem stačí, Parseghian pak hlavně vyzdvihoval překvapivou stabilitu svého výtvoru. Samozřejmě zde zůstávají všechny výhody plovoucího bydlení, takže je uvnitř sporák, pár postelí a společná místnost s pohovkou.

Jelikož projekt skončil úspěchem, mechanik už má do budoucna v plánu další obojživelné vozidlo. Otázkou zůstává, s čím nakonec přijde a jak se mu podaří trumfnout jeho dosavadní výtvor.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů