Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Kolik výkonu autu seberou větší kola a masivní pneumatiky?

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.05.2018
Subaru CrossTrek na nových terénních kolech. | foto: youtube.com
Velká kola a macaté pneumatiky mohou sice na autě vypadat dobře a zajistit mu například v terénu lepší jízdní vlastnosti, jenže na druhou stranu také musíte počítat s možným poklesem výkonu díky navýšení neodpružené hmotnosti vozu.
Video z YouTube kanálu Blake’s Garage ukazuje tuto závislost na jednoduchém příkladu. Dopad navýšení neodpružené hmotnosti na celkový výkon auta se pánové rozhodli ukázat na crossoveru Subaru CrossTrek, který prozatím žádné úpravy na motoru nepodstoupil a má pouze zvýšený podvozek a nějakou tu zahrádku na střeše.

Pro vůz ale byla nyní zakoupena nová kola s off-roadovými pneumatikami BF Goodrich, která jsou už na pohled větší a dost těžší. Mluvíme tedy o přechodu ze sériových 17palcových disků s obutím Yokohama o rozměru 225/60 R17 na macatá terénní 15palcová kola s velkými pneumatikami o rozměru 235/75 R15.

Přestože mají tedy terénní kola menší disky, ve výsledku jsou s obutím o 5,2 kilogramu těžší než původní kola a pneu od Subaru. Jaký efekt tedy budou mít o dost těžší kola na celkový výkon auta, když jej změří na válcové brzdě?

Podle výrobce je tovární výkon Subaru CrossTrek s dvoulitrovým benzinovým čtyřválcem 152 koní (112 kW) a 196 Nm točivého momentu na výstupní hřídeli motoru. Při měření na výkonu až na kolech vozu tedy musíme brát v potaz určité ztráty během přenosu síly pohonným ústrojím.

Subaru se sériovými koly a gumami tak bylo na válcové brzdě naměřeno 141 koní (104 kW) a 177 Nm točivého momentu. Po nasazení velkých off-road kol však došlo na očekávaný výsledek. Výkon a točivý moment změřený na kolech vozu klesl na 127 koní (93 kW) a 165 Nm.

Důsledkem tohoto poklesu je právě navýšení takzvané neodpružené hmotnosti. Na každém kole Subaru vůči sériovému stavu tedy nabylo zmíněných 5,2 kilogramu váhy, které nyní musí motor při práci navíc překonat a představuje pro něj vyšší zátěž.

Díky větší hmotnosti na obvodu kola se pak zvyšuje i moment rotační setrvačnosti, který se právě třeba výrobci lehkých závodních kol snaží snižovat a hmotnost koncentrovat spíše do jejich středu. Toho je ovšem pochopitelně obtížnější dosáhnout u těžkých off-road kol s vysokými a odolnými pneumatikami na obvodu.

Kromě výkonu na kolech pak bude Subaru také „línější“ v disciplínách akcelerace a ovladatelnosti. Nehledě na zvýšení spotřeby paliva díky mnohem vyššímu odporu vůči vozovce a opět navýšení hmotnost vozu. Nakonec bylo i velmi dobře slyšet, že velká pneu byla na Subaru razantně hlučnější.

Terénní pneumatiky ale mají na druhou stranu své nesporné výhody, když samozřejmě přijde na jízdu v těžkém terénu. Nikdo nečeká, že Blake bude s „expedičně“ upraveným Subaru jezdit denně po městě. A vůbec bychom se nedivili, kdyby bílý CrossTrek následně dostal i nějakou tu výkonovou injekci.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů