Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Co se stane s motorem, ve kterém není žádný olej?

Naše téma
Dominik Valášek | 27.12.2017
Výsledek jízdy bez oleje. | foto: YouTube/Fifth Gear
YouTube kanál už zaniklého britského motoristického pořadu Fifth Gear vytáhl jednu z nejzajímavějších scén, která se v něm kdy objevila. Moderátor Tim Shaw v ní osvětluje a prakticky ukazuje, co se stane s motorem auta, který jede zcela bez oleje.
Že je olej naprosto elementární náplní každého motoru, to nejen na těchto stránkách zaznělo již mockrát. Olej maže kovové součásti, které se o sebe třou, průběžně vyplachuje motor od nečistot a zcela zásadně přispívá i k odvodu tepla od jednotlivých dílů.

Co konkrétně se stane s motorem tehdy, když jede bez olejové náplně, vysvětluje ve videu odborník Richard. Absence olejového filmu mezi vložkami válců a písty způsobí vůle, takže píst, který se navíc drasticky zahřívá, "nechodí" ve válci dokonale rovně a extrémně rychle se opotřebovává.

Druhým nejexponovanějším místem je spodní uložení ojnic na klikové hřídeli. Také zde se bez oleje vytvoří vůle a začne se rapidně zvětšovat, až dojde na ostré klepání. To je první zvuk, který pravděpodobně uslyšíme před blížícím se úplným zadřením.

Tim vše názorně předvádí ve videu, v němž se vydá na silnici s nebohým Protonem, z jehož motoru byl olej vypuštěn. Během prvních pár minut se zdá, že je vše v pořádku a nic nevěští katastrofu, která se nevyhnutelně blíží. Faktem ale je, že motoru stačí jen malá chvilka jízdy bez oleje, aby bylo poškození vzniklými vůlemi nevratné.

První známky zkázy přichází teprve tehdy, když Tim podrží motor v otáčkách. Nezdravý zvuk nasucho běžícího motoru totiž během chvilky doplní ostré a hlasité kovové klepání bezpečně indikující, že je konečná. Po chvíli motor přestává táhnout, Tim zastavuje, otevírá kapotu a víčko oleje, z pod kterého se valí kouř.

Nejsmutnější je ovšem úplný závěr videa, kde Tim běhá za lidmi na parkovišti u obchodního domu a ptá se jich, kdy naposledy zkontrolovali v autě olej. Odpovědi jsou děsivé, leč nepřekvapivé. Mnoho lidí vůbec netuší, jak se takový olej kontroluje a když jim to Tim ukáže, u osmi z deseti aut se zjistí, že je oleje v motoru málo.  

Bohužel tento stav není vůbec nijak výjimečný. Mnoho řidičů žije v domnění, že olej není potřeba kontrolovat a není proto divu, že jen ve Velké Británii dojede na nedostatek oleje odhadem 25 aut každý den. A přitom se jedná o naprosto jednoduchý úkon, který zabere přibližně minutu.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů