Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: Chodci se samořízených vozů bojí. Řešením má být auto, které se usměje

Naše téma
Redakce | 06.10.2016
Samořízené vozy by se na chodce v budoucnu mohly i usmívat. | foto: Semcon
O samořízených vozech se v posledních letech mluví čím dál víc. Měla by jim totiž patřit budoucnost, proto se také autonomnímu řízení věnuje většina velkých automobilek. O čem už se ale tolik nehovoří, je to, jak budou na auta bez řidiče reagovat chodci.
Právě tomuto problému se věnuje švédská technologická společnost Semcom, která tvrdí, že potrvá dlouhou dobu, než si kolemjdoucí na samořízené vozy zvyknou. Což může vyvolávat řadu nepříjemných situací a nepochopení.

V současnosti totiž kupříkladu údajně osm z deseti lidí navazuje oční kontakt s řidičem auta předtím, než se rozhodne přejít silnici. Důvěru prostě - a pochopitelně - chodci mají v člověka za volantem, nikoli v automobil.

Firma tedy provedla zajímavý experiment, jehož prostřednictvím zjišťovala, jak chodci reagují na nikým neřízený automobil a situaci, kdy se šofér promění v pasažéra.

Vzala starší BMW řady 7 s řízením na pravé straně, volant umístila do pozice, aby nebyl zvenku vidět, na levou stranu pak přidala volant falešný (tak, aby naopak zvenku vidět byl) a posadila za něj člověka, který se viditelně nevěnoval řízení. Četl si totiž noviny.

Takto upravené BMW pak vyrazilo do ulic. A jak se ukázalo, chodci na něj reagovali poměrně vystrašeně. Muž dokonce schytal i nějakou tu nadávku. Přesvědčit se ostatně můžete na videu:

Samozřejmě, velkou roli mohl hrát fakt, že autonomní řízení by ve starším BMW čekal málokdo, Semcon však na výsledcích experimentu staví přesvědčení, že je nutné samořízené vozy vybavit nějakými způsoby komunikace s okolím.

Společnost proto přišla s "usmívajícím se autem". Princip je jednoduchý: když senzory vozu například u přechodu detekují chodce, na displeji na přední masce se objeví digitální úsměv. Pro chodce je to srozumitelné znamení, že může přejít. Právě srozumitelnost přitom má být klíčovou vlastností, vizuální znamení totiž musí pochopit každý - jen tak bude mít smysl.

Semcon tvrdí, že usmívající se auto představuje první krok k nezbytnému vytvoření světových pravidel pro interakci mezi samořízenými vozy a jejich okolím. Kromě vizuálních prostředků, třeba právě digitálního úsměvu, podporuje také akustické signály.

ČTĚTE TAKÉ: Mercedes věří samořízeným autům. Už brzy prý bude běžné, že vozy samy zaparkují
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů