Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

VIDEO: BMW překonalo rekord v nejdelším driftování. Tankovalo se za jízdy

Naše téma
Daniel Fuglevič | 09.01.2018
dalších 9 fotek
Nápad BMW byl podle všeho inspirován tankováním letadel za letu. | foto: youtube.com
Toyota před pár lety vytvořila světový rekord v nejdelším driftování, kdy pilot s kupé GT86 dokázal auto udržet ve smyku 5 hodin a 46 minut. Tentokrát se o překonání rekordu pokusilo BMW a původní vzdálenost i čas překonalo o vážně pořádný kus. Automobilce však předtím vyvstal zapeklitý problém s nedostatkem paliva, který se jali vyřešit opravdu stylově.
BMW se rozhodlo překonat rekord Toyoty s novou generací ostrého sedanu M5. S ním nyní dokázal pilot Johan Schwartz dokola driftovat rekordních 8 hodin, přičemž ujel celkem 374,1 kilometru. Automobilka se tak nyní oficiálně zapsala do Guinnessovy knihy rekordů pro vůbec nejdelší provedený drift na světě. 

Předchozí rekord Toyoty v této disciplíně skončil s časem 5 hodin a 46 minut, zatímco tehdy pilot ujel 144,1 kilometru.

Již dříve přitom BMW vypustilo upoutávku, kde vysvětluje, jak je možné, že autu během dlouhatánského driftování nedošlo palivo. Na rozdíl od dřívějšího pokusu Toyoty se BMW nerozhodlo M5 vybavit větší nádrží.

Ne, jako nejlepší nápad se lidem z automobilky zdálo natankování driftujícího vozu za jízdy. Ke smykujícímu vozu tak byl během pokusu o překonání rekordu vypuštěn další vůz, na jehož zadní sedačce seděl mechanik s tankovací pistolí. Výsledkem je tandemový drift, v rámci něhož je rekordní auto dotankováno z nádrže dalšího driftujícího auta.

Nápad byl podle všeho inspirován tankováním letadel za letu. Přestože ale BMW M5 nedostalo větší nádrž, původní nádrž musela být stejně upravena a navíc dostala sekundární rezervoár, aby byla schopná pojmout mnohem rychleji až 64 litrů benzinu. Znáte to, naplnění nádrže do plna chvíli trvá a čas chtělo BMW redukovat, jak nejlépe to šlo.

Díky tomuto způsobu tankování si nakonec BMW odneslo ještě jeden rekord, a to za nejdelší tandemový drift na světě. Obě auta totiž v průběhu pěti tankování ujela vedle sebe celkem 79,2 kilometru. U obou rekordů je mimochodem uvedeno, že probíhaly na mokrém povrchu. 

Na přípravy šíleného způsobu tankování se můžete podívat zde.

Sestřih z rekordní jízdy uvidíte tady.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů