Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Velký bratr v Číně: Vláda sleduje data o pohybu všech elektromobilů

Naše téma
Jan Markovič | 01.12.2018
Doprava v Číně je poměrně hustá | foto: Sublimechina.com
Číňané získávají informace přímo od výrobců, kteří je ochotně poskytují. Jde přitom o renomované značky jako Volkswagen, BMW nebo Tesla.
Komunistická Čína chce mít své obyvatele pořádně pod kontrolou. Na ulicích už úřady rozmístily miliony kamer, každý občan dostává za své chování skóre a nyní se ukazuje, že vláda monitoruje také pohyb všech elektromobilů. A to bez vědomí jejich majitelů. Informovala o tom tisková agentura AP.

Ta přináší příběh Šana Junhua, který si koupil luxusní kalifornský elektromobil Tesla Model X, aby se záhy dozvěděl, že úřady teď každou vteřinu vědí, kde se s ním pohybuje. „To jsem nevěděl. Tesla ty informace může mít, ale proč je posílá úřadům? Jde přece o soukromí.“ řekl v pro AP Junhua.

Podle agentury dodává data o pohybu aut na 200 výrobců. Jsou mezi nimi velcí hráči, jako zmíněná Tesla, ale i BMW, Volkswagen, Daimler, Ford, Nissan, Mitsubishi, General Motors nebo nejnovější elektrický start-up NIO. Výrobci se podle agentury vymlouvají na to, že jen dodržují místní legislativu. Čínská vláda zase tvrdí, že data sbírá jen za účelem analýzy, aby zvýšila veřejnou bezpečnost a zlepšila plánování infrastruktury.

Problém je ovšem v tom, že na jiných trzích, třeba v USA, Japonsku nebo Evropě k žádnému obdobnému sběru dat, navíc za asistence přímo výrobců aut, nedochází. Vzhledem k tomu, že Čína před nedávnem zavedla kontroverzní systém hodnocení svých občanů, zdá se, že jde o další z mnoha součástí čínského systému ve stylu velkého bratra. Odborníci se proto obávají, že se sběr dat může rozšířit i na běžné vozy.

Zbaví nás to svobody?
„Z těch dat se dozvíte mnoho o každodenních aktivitách lidí a brzy se stanou součástí neustálého dohledu. Všechno co uděláte se zaznamená, uloží a může být potencionálně přečteno za účelem poškodit váš život nebo vás zbavit svobody,“ řekl AP Michael Chertoff, který před nedávnem vydal knihu o „špiclování“ s názvem Exploding Data. Kritizuje přitom automobilky, které by se podle něj mely zamyslet nad tím, zda opravdu chtějí vládě dávat ještě větší moc.

Jak detailní informace vláda získává odkrývá návštěva AP v jednom z datových center v Šanghaji, které monitoruje zhruba 220 tisíc místních vozidel. Ty reprezentují tečky na displeji. Stačí kliknout a o každém autě se operátor dozví číslo vozu, značku, model, ujeté kilometry a stav nabití baterie. Všechna auta se pak dohromady objevují na velké mapě.

„Můžeme zprostředkovat hodně dat od zákazníků směrem k vládě, abychom pomohli vylepšit plánování a agendu,“ říká Ding Šikohua, zástupce ředitele datového centra Shanghai Electric Vehicle Public Data Collecting. Jde o neziskovou organizaci, která je financovaná státem. Napříč zemí je několik takových pracovišť. To v Pekingu je větší než v Šanghaji a posílá informace o celkem 1,1 milionu aut.

Šijohua ovšem trvá na tom, že data se nezneužívají k monitorování jednotlivců, přestože přiznává, že na formální žádost bezpečnostních orgánů země může jeho organizace informace poskytnout. Centrum ale zatím nic policii nebo soudu nikdy nevydalo, ale jednou už pomáhalo úřadům s vyšetřováním požáru elektromobilu.

Přestože jsou elektromobily zatím jen malou součástí trhu (aktuálně 2,6 procenta z celkových prodejů aut v Číně), očekává se, že během několika let jejich počet mnohonásobně vzroste. V roce 2025 by měla auta do zásuvky činit už celou čtvrtinu automobilové produkce, píše agentura AP.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů