Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V těchto zemích můžete řídit úplně na mol a projde vám to

Naše téma
Jan Markovič | 15.11.2018
dalších 10 fotek
Alkohol za volantem je v některých státech světa legální | foto: robertdebry.com
Na světě existuje 13 států, ve kterých je legální řídit auto třeba totálně na mol. Chybí jim totiž zákon, který by požití alkoholu za volantem omezoval. Překvapením je, že jsou to mnohdy i turisty vyhledávané destinace.
Usednout za volant pod vlivem alkoholu není nikdy dobrý nápad. Na tom se shodují experti i zástupci drtivé většiny zemí světa. Proto mají státy zákony, které jeho množství při řízení regulují. Nejčastěji na 0,5 promile alkoholu v krvi. Tato hodnota se objevuje třeba ve většině států Evropy. Země jako Velká Británie, USA nebo Malta mají limit posunutý dokonce na 0,8 promile.

Česká republika patří mezi pouhé čtyři státy EU, které mají takzvanou nulovou toleranci alkoholu. Spolu s ní se „čistá“ krev vyžaduje po řidičích Slovenska, Maďarska a Rumunska. Jde o relikt z dob vlivu Sovětského svazu, protože mimo EU se nulová tolerance objevuje v Rusku, postsovětských státech a nebo v silně muslimských zemích, jako třeba v Pákistánu, Mauretánii nebo Afghánistánu. Překvapením může být středoamerická Panama.

Zvláštní skupinu zemí ale tvoří státy, ve kterých neexistuje žádný limit alkoholu za volantem. Technicky vzato to znamená, že si můžete s sebou na cestu sbalit láhev s kořalkou a vesele popíjet. Je to možné třeba v Bolívii, která je ale zároveň proslulá jednou z nejnebezpečnějších silnic na světě, takzvanou Silnicí smrti. Kluzká cesta nad propastí je spolu s alkoholem zajímavou kombinací pro odvážné cestovatele.

Řadu zemí bez limitu alkoholu za volantem najdeme v Africe. Největší z nich je Keňa, která je přímo proslulá svou bezstarostností. Naopak se neočekávají žádné potíže v Somálsku, kam se jednak turisté často nevydávají, jednak zde bude těžké alkohol vůbec sehnat. Pozor si dejte ale v Burundi nebo v Gambii.

Burkina Faso

V Burkině Faso není moc velký provoz, tak se klidně můžete napít...

V neposlední řadě patří v přístupu vůči alkoholu mezi lehkomyslné státy malé ostrovy, ať už je hledáte v Oceánii nebo v Karibiku. Je to logické, auta jsou zde povětšinou méně významným druhem transportu, stěžejní je lodní doprava. Navíc místní obyvatelé mají pohodový přístup k životu. A tak si klidně před cestou přihněte na Vanuatu nebo Antigue a Barbudě.

Přehled zemí, kde se můžete bezstarostně napít a pak sednou za volant najdete ve fotogalerii.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů