Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Šíleném Maxovi hraje i česká Tatra 815. Ale asi ji nepoznáte

Naše téma
Redakce, ČTK | 20.05.2015
Cisterna z filmu Šílený Max: Zběsilá cesta. | foto: Warner Bros.
V novém filmu Šílený Max: Zběsilá cesta, který nedávno dorazil do tuzemských kin, najdeme zajímavou českou stopu. Ve snímku si totiž zahrála i Tatra 815. I když to není na pohled vidět.
Filmaři totiž z tatrovky využili jen robustní třínápravový podvozek a část řidičovy kabiny. Zbytek šílené cisterny s názvem War Rig je sestaven z řady dalších aut. Kabinu například tvoří i Chevrolet ze čtyřicátých let, v zadní části vozu zase našla místo karoserie klasického "brouka" od Volkswagenu.

Z Tatry 815 nepochází ani motor, tvůrci sáhli po výkonnějším osmiválci, který poskytuje šest set koní. Vstupy sání jsou jen ozdoba, filmaři totiž chtěli, aby cisterna vypadala, že má dva motory.

Cisterna z filmu Šílený Max: Zběsilá cesta.


War Rig ve snímku slouží jako základna gangu, v jehož čele stojí jednoruká imperátorka Furiosa. Pro natáčení filmaři postavili tři totožné cisterny.

Použili prý nákladní auta, která jim před šesti lety prodal australský dealer kopřivnické automobilky. Podle Kateřiny Navarové ze společnosti Tatra o účinkování modelu 815 v automobilce předem nevěděli. "Podvozky Tatra jsou ale obecně u filmu oblíbené pro schopnost jet velkou rychlostí v těžkém terénu," prozradila. Filmové společnosti si podle ní vozy od sebe navzájem kupují a pak třeba vyměňují nástavby.

Řidičům dával školení závodník Tomeček
Navarová doplnila, že řidičům filmařů, kteří si tatrovky před šesti lety koupili, tehdy dával školení závodní jezdec Tomáš Tomeček. patří mezi nejzkušenější české piloty kamionů v dálkových rallye, v posledních pěti letech startoval v soutěži Africa Eco Race, která vede po stopách původního Dakaru.

Šílený Max: Zběsilá cesta volně navazuje na slavnou sérii, jejíž první díl vznikl v roce 1979. Také novinka přitom nabídne celou řadu podivných pojízdných oblud, které odrážejí vizi postapokalyptického světa. Především díky nim starší Šílený Max získal kultovní postavení.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů