Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Přerově postavili létající "auto". Už jezdí po českých silnicích, podívejte se

Naše téma
Jan Zajíc | 31.03.2017
dalších 5 fotek
GyroDrive je první vírník homologovaný pro silniční provoz. | foto: Nirvana Systems
O stroji, který by spojil výhody auta a letadla, snilo a sní mnoho konstruktérů. Jedné české firmě se právě takové vozidlo povedlo vyrobit.
"Létající automobil" zkonstruovala v hangáru v Přerově společnost Nirvana Systems. Zatím jde o prototyp, ale výrobce by ještě letos chtěl zahájit produkci první série čítající 40 exemplářů.

Na první pohled stroj, který dostal jméno GyroDrive, automobil příliš nepřipomíná. Vznikl totiž úpravou klasického vírníku (jde o stroj podobný vrtulníkům, narozdíl od nich ale vírník nemá rotor poháněný vlastním motorem, místo toho je opatřen vrtulí poháněnou motorem, jejíž rotace způsobí dopředný pohyb vírníku) Cavalon - zejména byl pro zajištění pohybu po zemi do podvozku nainstalován elektrický motor. Jinak samozřejmě nechybí ani spalovací agregát, který mimochodem spaluje Natural 95, ten ale stroj pohání ve vzduchu.

Čtěte také: VIDEO: Lexus má dokonalé řešení problému s pomalými řidiči v levém pruhu

V letu přitom GyroDrive zvládá maximální rychlost 180 km/h, na zemi může jet nejvýš 40 km/h.

Aby vírník mohl cestovat po zemi, musel splnit homologace pro silniční provoz. Stroj je tedy vybaven homologovanými světly, blinkry, klaksonem, výstražným trojúhelníkem či zpětnými zrcátky. A má speciální registrační značku zvláštního motorového vozidla, která je známá třeba z traktorů.

Značku přitom musí pilot (nebo řidič, vyberte si) před jízdou po zemi umístit na zadní stabilizační křídlo. A ještě musí ke karoserii uchytit rotor do podélné polohy. Stroj může řídit člověk s klasickým řidičákem skupiny B a s pilotním průkazem na vírník.

Přečtěte si: Město musí majiteli Ferrari zaplatit 300 tisíc za škodu způsobenou výtlukem

Že GyroDrive opravdu funguje, nedávno ukázal ředitel společnosti Nirvana Systems Pavel Březina, když vyrazil z Přerova "na kávu" na Václavské náměstí v Praze. Se strojem přistál v letišti v Letňanech a do centra hlavního města pak dorazil po zemi. Dokonce ho po cestě kontrolovala policejní hlídka. Vlastně není divu, vírník v ulicích Prahy vypadá upravdu zvláštně, jak ukazují níže přiložená videa.

Jestli se vám tohle létající vozidlo líbí, určitě vás zajímá také jeho cena. Podle výrobce se bude pohybovat zhruba od 2,5 do 4 milionů korun.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů