Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Německu roste obliba sdílení aut, využívají ho statisíce lidí

Naše téma
ČTK | 20.08.2014
Alternativní doprava. Už brzy bude takový obrázek běžný i v některém českém městě. | foto: Smart
Berlín - V Německu roste obliba sdílení aut. Společnosti, které nabízejí vozy ke sdílení, už mají statisíce registrovaných uživatelů a odborníci předpokládají, že se tento trh bude v dalších letech velmi rychle rozšiřovat. Podle nich sdílená auta využívají především mladí lidé, kteří tuto službu upřednostňují před nákupem vlastního vozu.
Německému trhu se sdílením aut dominují tři společnosti. Firma DriveNow, která je společným projektem automobilky BMW a autopůjčovny SIXT, stejně jako firma Car2Go, kterou spoluvlastní automobilka Daimler a autopůjčovna EuropCar, mají kolem 300 000 uživatelů. S malým odstupem následuje společnost Flinkster s 275 000 registrovanými uživateli, kterou provozuje největší německý železniční dopravce Deutsche Bahn.

"Do roku 2020 bude trh se sdílením aut růst tempem až 30 procent ročně," řekl v televizi n-tv analytik Christian Freese. "Do té doby se stane sdílení aut natolik běžným, že mladým lidem nahradí jejich první, obvykle levná auta," dodal.

Růst trhu očekávají také firmy nabízející sdílení aut. Car2Go chce do roku 2020 rozšířit svoje služby i mimo Německo a nabízet je až v 50 světových velkoměstech, což je více než trojnásobek proti současnosti. Společnost očekává, že do pěti let vzroste její obrat na miliardu eur (28 miliard korun). Oba největší konkurenti Car2Go podle týdeníku Wirtschaftswoche plánují pomalejší expanzi, s růstem tržeb ale počítají také.

Pro automobilky představuje projekt sdílení aut nový obchodní model, který jim umožní oslovit nové zákazníky. "Kdo už jednou jezdil v pronajatém Smartu nebo v BMW první řady, bude při výběru vlastního vozu dávat spíš přednost takovému typu auta, s nímž už má zkušenost," uvedl analytik Wirtschaftswoche Christian Schlesinger.

Podle Freeseho může sdílení aut do budoucna znamenat i přínos pro velká města. "Čím víc lidí bude sdílet jedno auto, tím méně parkovacích míst bude potřeba," uvedl Freese. Zatím ale německá města rozvoj sdílení aut spíše brzdí. Mnichov například zakázal společnostem provozovat ve městě víc než 500 aut a omezil možnosti odstavování sdílených aut v rezidenčních oblastech.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů