Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Česku se už ukázal Lexus ES. Jiná volba než hybrid neeexistuje

Naše téma
Radek Pecák | 07.10.2018
dalších 15 fotek
Lexus ES. | foto: Lexus
Prostorný automobil chce být konkurencí pro německé prémiové sedany BMW 5, Audi A6 a Mercedes-Benz E
Za cenu 999 tisíc korun začíná značka Lexus na českém trhu nabízet svoji novinku - sedan ES. Tento vůz, který se dosud na evropském kontinentu nenabízel, bude k mání s jedinou pohonnnou jednotkou - hybridem 300h.

Tu tvoří zážehový čtyřválec se zdvihovým objemem válců 2,5 litru, který má sám o sobě výkon 131 kW. Společně s ním roztáčí přední kola ještě elektromotor. Dohromady pak toto soustrojí poskytuje řidiči výkon 180 kW. Převodovka je pochopitelně automatická bezestupňová.

Maximální rychlost je ovšem na poměry manažerských sedanů poněkud nízká - pouhých 180 kilometrů v hodině. Zato spotřeba je nebývale nízká - pouze 4,7 litru v kombinovaném režimu.

Další předností je nepochybně prostornost. V karosérii, která je bez 25 milimetrů dlouhá rovných pět metrů, si vzadu bez problémů pohoví i nadprůměrně vzrostlí jedinci. Se svojí výškou 186 centimetrů jsem měl na zadní lavici za stejně velkým řidičem před koleny k dobru ještě třináct centrimetrů a nad hlavou tři tyto délkové jednotky.

Kufr, přestože jeho kapacitu neomezuje baterie hybridního systému (je umístěna pod zadními sedadly) není však z největších. Pojme 454 litrů. Všichni konkurenti mají přes 500.

Výbava už nejnižšího z celkem čtyř nabízených stupńů, je velice bohatá. Například obsahuje parkovací kameru, navigaci, startovací tlačítko, dvouzónovou klimatizaci, volič jízdních režimů a elektricky nastavitelná a vyhřívaná přední sedadla i volant.

V Praze je také důležitá přítomnost tlačítka pro zapnutí režimu EV. Díky tomu je totiž možné s tímto hybridem po zaplacení registračního poplatku parkovat zdarma i v modrých zónách. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů