Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

V Argentině se jel první závod aut bez řidičů. Skončil nehodou

Naše téma
Jan Zajíc | 20.02.2017
dalších 10 fotek
První závod autonomních vozů skončil nehodou. | foto: Twitter/Autoblog Argentina
V argentinském Buenos Aires se o víkendu jel další díl seriálu elektrických formulí. Součástí programu byl také historicky první závod autonomních vozů, tedy závoďáků, které se po okruhu prohánějí samy, bez pomoci řidičů.
Zatím byly k vidění jen dva vozy - Devbot 1 a Devbot 2. A jak tvrdí organizátoři projektu Roborace, z něhož se má v blízké budoucnosti stát klasický závodní šampionát, stále nejde o finální speciály. Oba vozy z prvního závodu jsou tak stále spíše prototypy, které procházejí důkladným testováním. 

I proto například mají klasickou kabinu pro lidského řidiče. V prvním závodě však, jak se můžete přesvědčit v galerii, byl kokpit prázdný a auta, která jsou poháněna elektřinou, tak jela skutečně sama. Vítězný vůz přitom dosáhl na okruhu nejvyšší rychlosti 185 km/h.

Čtěte také: Pamatujete si na „mrkačky"? Vyklápěcí světla z aut zmizela. Proč?

Zato druhý závoďák dopadl podstatně hůř. Z klání totiž musel po nehodě odstoupit. Podle organizátorů to auto "přehnalo s rychlostí při nájezdu do zatáčky" a trefilo bariéru. Jistou útěchou může být skutečnost, že se při nehodě nemohl díky absenci řidiče nikdo zranit.

V budoucnu mají vozy přijít o kokpit a nabídnou prý také zajímavější design, o který se postaral Daniel Simon, muž, který mimo jiné navrhnul stroje pro film Tron:Legacy. Jeho vizi najdete v galerii. Jednotlivé týmy by přitom měly mít k dispozici stejná auta, ale budou si pro ně vyvíjet vlastní software. Závody tak budou zjednodušeně řečeno soutěží programátorů.

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů