Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Úžasná závodní Alfa míří do aukce. Monopost Tipo B může stát i stovky milionů

Naše téma
Daniel Fuglevič | 11.06.2018
dalších 11 fotek
Alfa Romeo Tipo B Grand Prix Monoposto. | foto: Bonhams
V rámci britského Festivalu rychlosti v Goodwoodu půjde letos do aukce i jeden velmi vzácný a úspěšný historický závoďák od Alfy Romeo. Jeho cena by přitom mohla opravdu lehce přesáhnout i částku v přepočtu sto milionů korun.
Rudým závoďákem, o který se budou zájemci předbíhat tučnými nabídkami, je historický monopost Alfa Romeo Tipo B Grand Prix Monoposto z 30. let. Že se jedná o neskutečně raritní exemplář, dokládá i fakt, že zrovna tohoto modelu se vyrobilo pouze 13 kusů.

Tento poslední vyprodukovaný kus navíc závodil i pod barvami týmu Scuderia Ferrari a za svůj život si dojel k nespočtu vítězství. Zrovna Tipo B se ke všemu považuje za jeden z prvních doopravdy úspěšných monopostů, tedy závoďáků s jediným, uprostřed situovaným místem pro řidiče.

Exemplář určený k aukci přitom vlastně neměl vůbec vzniknout. Alfa Romeo totiž mezi léty 1932 až 1933 vyrobila pouze dvě šestikusové série. Na základě zbylých dílů však vznikl nejspíše v roce 1934 tento celkově třináctý kus, který používal tým Scuderia Ferrari a poté v něm závodil i slavný britský pilot Richard Shuttleworth.

Alfa má pod kapotou řadový osmiválec přeplňovaný dvojicí kompresorů. Objem motoru byl v průběhu let zvětšen z 2,9 litru na 3,2 litru. Výkonnostně nabízel osmiválec kolem 265 koní (195 kW), což ale na hmotnost vozu okolo 700 kg nebylo vůbec špatné.

Po třiceti letech v rukách jediného majitele tak Tipo B zamíří do nového domova. Nabízeno bude prostřednictvím aukčního domu Bonhams na letošním Festivalu rychlosti v Goodwoodu. Aukce proběhne 13. června.

Není divu, že za historicky významný závoďák se očekávají vskutku astronomické nabídky. Odborníci tak předpokládají částky v přepočtu 130 až 150 milionů korun. Na překonání prodejního rekordu Ferrari 250 GTO z nedávných dní to ale stačit nebude, u něj cena mířila do miliard (viz odkaz výše).
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů