Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Unikátní Rolls-Royce vznikl jako pocta českým válečným pilotům

Naše téma
Jan Markovič | 26.10.2018
další 3 fotky
Rolls-Royce Dawn pilotů RAF | foto: Rolls-Royce
Český zákazník si u Rolls-Royce objednal unikátní úpravu kabrioletu Dawn. Ta odkazuje na stíhací piloty z druhé světové války, kteří sloužili v československé letce Royal Air Force (RAF).
Většina zákazníků britské super luxusní značky Rolls-Royce si volí ke svému autu zakázkovou výrobu detailů. To je případ i jedné objednávky z Česka. Ta je unikátní tím, že budoucí majitel chtěl vzdát hold pilotům z druhé světové války. A to hned několika poměrně nákladnými detaily.

Auto má šedý lak doplněný o ručně malovanou černou linku zvanou Coachline. Barvy odkazují na stíhací letoun Spitfire, který byl součástí perutí RAF. V kabině je pak použitá žlutá kůže Golden Sand, kteáý má opět barvou odkazovat na tento válečný stroj. Opěrky hlavy sedadel vpředu mají vyšitý znak 313. letky, zadní sedadla dostala znak 312. letky.

Interiér je navíc ozdobený nelakovaným dýhovaným obložením interiéru dveří zvaným Mimosa Negra. Další gravírované ozdoby odkazují dle tiskové zprávy českého zastoupení Rolls-Royce na základní hodnoty a motivy letců. Na dveřích řidiče je umístěna plaketa, která nese moto 313. perutě: Jeden jestřáb mnoho vran rozhání. U spolujezdce pak najdeme plaketu s nápisem: Non Multi Sed Multa (Ne mnozí, ale mnoho, čímž je myšleno: Ne mnoho mužů, nýbrž mnoho činů). To je heslo 312. letky.

Nejvíce práce ale asi stála výšivka leteckého motoru Rolls-Royce Merlin, který používaly stíhací letadla Spitfire i Hawker Hurricane. Předlohou pro tento motiv byly původní technické výkresy letadel.

Tisková zpráva Rolls-Royce mlčí o jménu klienta i o tom, kolik za daný vůz utratil. Diskrétnost je ale pro tuto britskou značku samozřejmostí. Vzhledem k tomu, že kabriolet Rolls-Royce Dawn vyjde na částku okolo 10 milionů korun bez úprav a zakázková výroba na tomto modelu byla očividně nákladná, dá se předpokládat, že jde o opravdu zapáleného fanouška československých leteckých hrdinů.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů