Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Udávaná spotřeba neodpovídá skutečnosti. Nové testy to mají změnit

Naše téma
Redakce, ČTK | 21.08.2014
Čerpací stanice. Ilustrační foto. | foto: Deník/Jan Škvára
Brusel - Oficiální údaje o spotřebě paliva často neodpovídají realitě. Automobilky totiž zdokonalily metody, jak dosáhnout co nejnižší spotřeby při testování vozů. A právě tyto naměřené hodnoty se pak objevují v materiálech prodejce.
Například podle neziskové mezinárodní organizace pro ekologickou dopravu ICCT je skutečná spotřeba pohonných hmot obvykle o čtvrtinu vyšší než ta, která je uvedena v technických specifikacích a katalozích.

Nedávno se na rozdíl mezi udávanou a reálnou spotřebou zaměřil také německý autoklub ADAC a zjišťoval, u kterých vozů je odchylka největší. ADAC k tomu použil vlastní metodiku měření spotřeby, jež má mnohem blíž reálnému využití aut než standardy Evropské unie, jimiž se řídí výrobci. Jinýmo slovy, test ADACu lépe simuluje skutečný provoz - zahrnuje například akceleraci "pod plným plynem", rychlejší jízdu po delší dobu a počítá i se zapnutou klimatizací a rozsvícenými světly. Výsledky testu si můžete přečíst zde.

Evropská komise se nyní snaží nedostatky při testování spotřeby automobilů odstranit. Pracuje na legislativě, podle níž se budou muset auta testovat na silnicích, a ne v laboratorních podmínkách. Již od září navíc vstoupí v platnost o něco přísnější testovací normy, které mají zvýšit přesnost výsledků testování.

V současnosti automobilky využívají některé zavádějící testovací techniky, například nerealisticky hladký silniční povrch či pneumatiky s mimořádně vysokým přenosem tažné síly. V případě hybridních automobilů se zase měří vždy s plně nabitými bateriemi.

Podle zdroje agentury Reuters by Evropská komise měla návrh nové metodiky testování automobilů v "reálném světě" připravit do konce letošního roku. Návrh budou muset schválit členské země Evropské unie.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů