Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Přehlídky, soutěže i spanilé jízdy. Traktoriády 2024 lákají na pikantní akce

Naše téma
Edvard D. Beneš | 08.03.2024
dalších 18 fotek
Příznivci traktorů se také letos mohou těšit na řadu akcí. Náš snímek je z traktoriády 2023 v Brankách na Moravě. | foto: Deník/Martin Břenek
Příznivci traktorů a jejich historie už netrpělivě vyhlížejí, kdy začnou akce věnované těmto významným zemědělským pomocníkům. V průběhu roku se totiž na různých místech republiky uskuteční celá řada traktoriád, polních dnů, přehlídek a soutěží. Pojďte si jejich kalendář projít s námi.
Sraz nejen veteránů na Podluží
Sraz historických automobilů, motocyklů a jiné historické techniky, včetně traktorů se uskuteční 27. dubna ve Tvrdonicích na Břeclavsku. Web agroportal24h.cz uvádí, že se akce uskuteční od 10.00 do 14.00 hodin.

Jedenáctý ročník ve Zděchově
V sobotu 4. května odstartuje již 11. ročník traktoriády ve Zděchově na Zlínsku. V šesti kategoriích a dvou disciplínách poměří soutěžící své síly na zdejší motokrosové trati. Aktuality k akci lze sledovat na facebookovém profilu.
Spanilá jízda a orientační závod pod Točníkem
V sobotu 11. května to rozjedou Veteráni pod Točníkem. Spanilá jízda pojede kolem hradů Točník a Žebrák již potřetí. Soutěžící čeká i i orientační závod. Podle portálu veterankalendar.cz je sraz v 10.00 hodin na náměstí v Žebráku.

Podivínský mazec 2023., zdroj: Se svolením Terezy Hálové


Traktoriáda Březová nad Svitavou
V neděli 12. května se uskuteční Traktoriáda v Březové nad Svitavou na Svitavsku. Bude představeni všech účastníků a strojů, pojedou se sprinty, bude taháni břemene a nově ještě brod. Akce začne v 9.00 hodin a potrvá až do 17.00 hodin.

8. ročník mistrovství Ústeckého kraje v orbě
V pořadí již 8. ročník soutěže traktoristů Ústeckého kraje v orbě. Dějištěm budou Kaštice u Podbořan. Pořadatelem je Traktor Zetor Team Míly Vaňourka z Krásného Dvora.

Setkání v Brnířově
Poslední květnovou sobotu, konkrétně 25. května, je možné udělat si výlet do Brnířova na Domažlicku na Brnířovské setkání starých traktorů a veteránů. Jedná se o dvanácté setkání a podle informací na webu eurooldtimers.com o jednu z největších akcí tohoto druhu v České republice. Každoročně přijíždí na 240 kusů starých traktorů, aut i motocyklů. A vždy přijede i několik opravdových unikátů.
Traktoriáda Dalečín – Písečská Zmole
Chystá se také druhý ročník Traktoriády Písečská Zmole. Ten se uskuteční podle informací na webu agroportal24h.cz v neděli 26. května na motokrosové trati Písečská Zmole.

Loňská traktoriáda v Modlíkově., zdroj: Deník/Štěpánka Saadouni


Pradědečkův traktor v Čáslavi
První červnový víkend, tedy ve dnech 1. – 2. června se v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi uskuteční oblíbená předváděcí akce Pradědečkův traktor. Celý víkend budou na ploše v areálu muzea prezentovány vybrané historické zemědělské stroje. K vidění budou traktory, sklízecí mlátičky a stabilní motory nejen ze sbírek muzea, ale i od soukromých sběratelů. Připraven je bohatý doprovodný program, včetně jízdy zručnosti, kterou si mohou vyzkoušet držitelé řidičského průkazu.
Římovská traktoriáda
V sobotu 1. června se sjedou traktory také do Římova, na 3. ročník Římovské traktoriády. Začátek je v 10.00 hodin na louce za mateřskou školou, ve směru na Čáslavice. K vidění bude podle portálu veterankalendar.cz nejen spanilá jízda vesnicí, ale i dovednostní soutěže, a to jak pro traktoristy, tak i diváky.

Traktoriáda Myštěves 2024
V Mystěvsi se uskuteční traktoriáda v sobotu 1. června od 14.00 hodin. Návštěvníky čeká přehlídka traktorů, automobilů, motocyklů a strojů domácí výroby. Vše proběhne u rybníku Proutek v Myštěvsi.
Na traktory - veterány do Kovozoo
Staré traktory se předvedou v neděli 2. června také na srazu veteránů v jedinečné kovové zoo u nás - Kovozoo Staré Město. Nachází se v zajímavém a netradičním prostředí zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Traktoriáda 2023 v Makově., zdroj: Deník/Daniela Loudová


Retrojízda v Drahobuzi
Traktory, samoděly, motocykly či automobily postarší provenience se představí při retrojízdě 6. července v Drahobuzi. Registrace a snídaně proběhnou od 8.00 do 10.00 hodin. Poté bude následovat samotná jízda, po příjezdu oběd pro účastníky a soutěže, vyhlášení výsledků. Následovat bude kulturní program, večer pak živá hudba, akce bude ukončena opět ohňostrojem.
Novinka v Markvarticích na Děčínsku
Zcela novou událostí v kalendáři traktoriád je Markvartická traktoriáda. V sobotu 10. srpna ji čeká první ročník. Domácí i tovární traktůrky zde na připravené trati porovnají své síly a dovednosti na připravené trati v Markvarticích u Děčína. Podle webu agroportal24h.cz mají traktůrky mají sraz v 10.00 hodin u hřbitova v Markvarticích.

Truck sraz, traktoriáda a Guláš fest v Děpoltovicích
V sobotu 10. srpna se uskuteční Truck sraz, traktoriáda a zároveň i Guláš fest v Děpoltovicích na Karlovarsku. Začíná se ve 12.00 hodin v areálu Pegas v Děpoltovicích. Na programu je spanilá jízda a bohatý doprovodný program. Truck sraz nabídne kamiony všech značek a velikostí. Každý kousek bude vytuněný k obrazu majitele, takže se můžete pokochat. Traktoriáda bude opět přehlídkou nejrozmanitějších mašin. Budou k vidění vidět malé traktůrky i obří stroje a to i v různých soutěžích. Guláš festproběhne jako klasická soutěž v tom nejlépe uvařeném guláši. Vše zakončí rockový večer.
Slavnosti sklizně v Centru Eden
Slavnosti sklizně v Centru Eden, poznávacím parku, který se nachází v Novém Dvoře v Bystřici nad Pernštejnem, nedaleko bystřického vlakového nádraží, na Vysočině. Ty se zde uskuteční o víkendu 17. – 18. srpna, a i když nejsou přímo srazem traktorů, je možné v rámci bohatého doprovodného programu se na traktoru třeba svézt. Již tradiční slavnost nabídne v celém areálu tematickou výzdobu, spoustu výborného jídla a pití, které neodmyslitelně patří k těmto slavnostem.

Na akci budou atrakce, jako FARMAkoutek, expozice, zemědělství, svezení v traktoru a na bryčce, folklor, cimbálová muzika, skákací hrady, svezení na koni, dílničky, stanoviště pro děti a další. Akce je nejvyhlášenější v širokém okolí.

Traktoriáda v Dráchově v loňském roce., zdroj: Deník/Lenka Pospíšilová


Dobrodružství v Dráchově
Dobrodružná je Dráchovská traktoriáda, která se letos uskuteční v sobotu 17. srpna. Na louce u dráchovského mostu se uskuteční již 11. ročník této největší akce v okrese Tábor. Návštěvníky čeká nejen přehlídka starých motocyklů, traktorů a traktorů domácí výroby, ale především soutěže, jako je jízda pralesem či couvání s válcem na čas.
Soutěže i výstava Miss traktor
Velkou událostí je vždy Železnohorský traktor ve Žďárci u Seče na Chrudimsku. Letos by se měl uskutečnit v sobotu 17. srpna. Na diváky obvykle čeká spanilá jízda, závody traktorů ve slalomu a sprintu nebo výstava historických a moderních traktorů. Sami diváci se mohou zúčastnit soutěže v koulení balíků slámy!

Velký přehled akcí tohoto typu se dá najít například na portálu Kudy z nudy, ale také na konkrétních webech, věnovaných právě těmto akcím.Pamatováno je také na děti, které se mohou zapojit do soutěže pro děti a rodiče anebo se pobaví ve skákacím hradu. Dospělí především z řad mužů určitě ocení výstavu fotografií soutěže Miss Traktor, celá rodina se pak může těšit na stánkový prodej, točenou zmrzlinu nebo slavnostní vyhodnocení a předání cen odvážným traktoristům.

Hornoplánská traktoriáda 2024
V sobotu 24. srpna se do Horní Plané na Českokrumlovsku sjedou příznivci a majitelé traktorů k již 8. ročníku Hornoplánské traktoriády. Ta se uskuteční od 11.00 hodin na hřišti na Dobré Vodě. Na programu jsou soutěže v jízdě s trakrorem a jejich vyhodnocení, večer pak koncert kapely Kocourovo kartáč.
Traktoriáda v Modlíkově
Již 11. ročník závodů malotraktorů se uskuteční v sobotu 7. září v Modlíkově na Havlíčkovbrodsku.

Šumvaldská traktoriáda
Sbor dobrovolných hasičů Šumvald a fandové zemědělské techniky zvou v sobotu 14. září na Šumvaldskou traktoriádu do Šumvaldu na Olomoucku. Pořadatelé na facebookovém profilu uvedou konkrétní program. Loni se soutěžilo v jízdě zručnosti, na sílu v tahu a v jízdě Harlejovou džunglí. Doplňkovou akcí bývá spanilá jízda.

Traktoriáda Praskolesy
Ve stejný den, tedy v sobotu 14. září se podle informací na webu agroportal24h.cz uskuteční také Traktoriáda v obci Praskolesy na Berounsku, pořádaná Tractor Clubem Praskolesy.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů