Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota ukázala vzrušující kupé FT-1. Je to předobraz budoucí Supry?

Naše téma
Redakce | 15.01.2014
dalších 13 fotek
Toyota FT-1. | foto: Toyota
Detroit /FOTOGALERIE/ - Studie FT-1 bezpochyby patří mezi nejatraktivnější exponáty na probíhajícím autosalonu v Detroitu. Toyota se při její konstrukci inspirovala v minulosti, současně ale tvrdí, že představuje budoucnost značky. I proto se už spekuluje o tom, že takhle nějak bude vypadat nástupce slavné Supry.
Příběh kolem konceptu FT-1 je obecně hodně zajímavý. Vůz nejprve vznikl virtuálně - pro hru Gran Turismo na PlayStation. V té si pak auto vyzkoušel i prezident Toyoty Akio Toyoda, který ve skutečném světě opravdu závodí, a hned na okruhu Fuji zajel kolo rychleji, než na skutečné trati se svým Lexusem LFA. A to je hodně rychlé auto. Právě v tu dobu vzniklo rozhodnutí o stavbě studie FT-1.

Toyota FT-1.


FT-1 přitom není náhodné označení. FT je totiž zkratka pro "Future Toyota", tedy "budoucí Toyota". Stavbu konceptu si vzalo na triko designerské studio automobilky z americké Kalifornie, které se přitom inspirovalo celou řadou slavných sportovních Toyot. Novinka má odkazovat například na modely 2000GT, Celica, Supra či MR2.

Toyota FT-1.


Přitom je ale poměrně hi-tech. Lehká karoserie využívá mnoho funkčních prvků zlepšujících aerodynamické vlastnosti, pro lepší rozložení hmotnosti je zase kabina umístěna více dozadu. V minimalisticky pojatém interiéru zaujme volant inspirovaný F1. 

Toyota FT-1.



O technice Toyota mlčí, prozradila jen, že FT-1 nabízí "ideálně vyváženou koncepci s motorem umístěným vpředu a pohonem zadních kol". A hnací ústrojí označuje jako "vysoce moderní a velice výkonné."

A jak je to s budoucností vozu? O sériové produkce se zatím nemluví, ale automobilka se nechala slyšet, že FT-1 představuje novou kapitolu designu Toyoty a že řadu prvků i použitých detailů uvidíme na budoucích vozech této japonské značky. Třeba to bude právě vytoužená Toyota Supra.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů