Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Supra páté generace konečně oficiálně!

Naše téma
Jiří Švamberk | 14.01.2019
dalších 30 fotek
Toyota GR Supra | foto: Toyota
Jedná o první globální model GR z produkce TOYOTA GAZOO Racing.
Tento model plnil stránky automobilových magazínů a webových portálů dlouhé týdny před jeho oficiálním představením. A přestože jsme již dopředu měli velké množství informací, až nyní víme vše oficiálně.

Hlavní konstruktér Tetsuja Tada se držel klasické podoby s řadovým šestiválcem vpředu a pohonem zadních kol, v duchu tradic předešlých generací modelu Supra a původního sportovního modelu 2000GT. Toyota v této sféře tak trochu zaspala dobu a dlouhé roky nenabízela žádný sportovní automobil. Nová Supra je po GT 86 dalším klasicky pojatým sportovním vozem. Třikrát hurá!

Na návrat Supry jsme čekali dlouhých 17 let, ale vypadá to, že čekání stálo za to. Toyota při vývoji spolupracovala s BMW, takže motor je přeplňovaný řadový šestiválec BMW s výkonem 250 kW a 500 newtonmetry točivého momentu. Hmotnost se vešla pod 1,5 tuny, což ovšem žádná lehká váha není.

Převodovka je 8stupňový automat, který používá i BMW, ale zda se Toyota v jejím software jakkoliv angažovala, není známo. Řidič má na výběr mezi jízdními režimy Normal a Sport. Nechybí funkce Launch Control, se kterou je Supra na stovce za 4,3 sekundy.

Toyota GR Supra


Design, který se nechal inspirovat před pěti lety představeným konceptem Toyota FT-1 od kalifornského studia CALTY, známe již nějakou dobu, ovšem o interiéru jsme toho věděli pramálo. Vše ale vypadá navýsost skvěle. Přístrojová deska je umístěna relativně nízko z důvodu co nejlepšího výhledu z vozu. Kontury přístrojové desky lehce narušuje pouze 8,8palcová obrazovka uprostřed s dotykovým displejem. Kormě dotykového ovládání je k dispozici ještě otočný ovladač na středové konzole. Displej o stejném rozměru se nachází také za volantem namísto analogových budíků.

Sedačky vypadají rovněž slibně. Mají integrované opěrky hlavy a dobré tvarování pro co nejlepší oporu při rychlých průjezdech zatáčkami. Mohou být buď kožená, nebo čalouněná alcantarou.

K nám dorazí Supra s výbavou, která nabídne aktivní diferenciál, adaptivní odpružení, dvouzónovou klimatizaci, adaptivní tempomat, bezklíčový nástup, kůží obšitý volant, adaptivní světlomety, sportovní sedačky, audiosystém s 10 reproduktory a další prvky.

První kusy budou k dispozici už na konci léta, českou cenu se dozvíme ještě tento měsíc. Už dlouho jsme nebyli takhle natěšení…
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů