Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota Prius se už sněhu nebojí. Dostala pohon všech kol, ale ekologický

Naše téma
Jan Markovič | 28.11.2018
dalších 7 fotek
Toyota Prius AWD-e | foto: Toyota
Známý hybrid dostal jeden elektromotor navíc, který v případě potřeby pohání zadní kola. Změnily se i baterie, aby fungovaly lépe v nižší teplotě.
V Los Angeles sníh snad ještě neviděli. Přesto se na zdejším autosalonu představila inovovaná verze známého vozu Toyota Prius, který kdysi pomohl s popularizací hybridů. Vždy šlo ale o auto s pohonem předních kol, pro ekologicky smýšlející model se přeci 4x4 nehodí. To platilo až dosud, nyní chce totiž Toyota zlepšit své prodeje i v místech, kde se řidiči potýkají s nepřízní zimního počasí.

Poslouží jí k tomu verze modelu s označením AWD-e. Jak ekologické písmenko na konci napovídá, nebude Prius vybaven žádným mezinápravovým diferenciálem, ani spojkou. Místo toho inženýři jednoduše do práce nasadili další elektromotor, který pohání zadní kola. Jde tak o takzvanou paralelní čtyřkolku, která má ušetřit konzumaci paliva.

Zadní elektromotor se připojí také jen někdy. Podle automobilky to bude vždy v rychlosti mezi 0 až 10 km/h a zapojený zůstane až do rychlosti 80 km/h jen v případě, že elektronika vyhodnotí jeho připojení jako nutné. Tímto způsobem se také bude šetřit palivo. V USA vychází spotřeba v průměru na rovných 5 litrů benzinu na 100 km.

Protože se dá očekávat zájem v oblastech s nižšími teplotami, předělala Toyota také zásobu baterií na palubě. Oproti verzím s pohonem pouze předních kol tak AWD-e dostala NiMh baterie, které jsou proti výkyvům teplot více odolné.

Auto navíc prodělalo drobné kosmetické změny. Jak novinka vypadá najdete v galerii.

dalších 7 fotek
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů