Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Toyota představila koncept nabroušeného supersportu. Má rovných 1000 koní

Naše téma
Daniel Fuglevič | 12.01.2018
dalších 12 fotek
Koncept Toyota Gazoo Racing GR Super Sport. | foto: Toyota
Na konci minulého roku nás Toyota lákala na nový projekt supersportovního vozu, který vznikal čistě rukama její sportovní divize Gazoo Racing. Nyní se konečně dočkáváme a původní informace nelhaly, opravdu se jedná o stroj postavený z velké části na závodní technice.
Bohužel však jde prozatím o pouhý koncept. Celým jménem Toyota Gazoo Racing GR Super Sport Concept má nicméně ukázat novou filozofii, kterou chce Toyota v budoucnu využít pro tvorbu nových sportovních modelů – ty mají čerpat mnoho inspirace a zřejmě i přebírat techniku ze závodních vozů.

Zatím tedy není jasné, zda Toyota vůbec plánuje tuto studii uvést do produkce. Pokud by tak ale učinila, zřejmě by novinka zapadla do kategorie čistě okruhových supersportů pro milionáře.

Placatý koncept od divize Gazoo Racing je totiž už od pohledu více závodním strojem než silničním supersportem. Základem jsou vnitřnosti Le Mans prototypu TS050 Hybrid, se kterým značka bojovala ve Světovém šampionátu vytrvalostních závodů (WEC).

Celých 1000 koní (735 kW) výkonu je produkováno hybridní jednotkou využívající dvakrát přeplňovaný 2,4litrový šestiválec a elektromotor – jedná se o úplně stejnou techniku, kterou naleznete právě i v závoďáku TS050 Hybrid.

Další informace bohužel od Gazoo Racing neznáme. Dá se ale čekat, že podvozkové komponenty rovněž alespoň z části pochází z motorsportu a díky fotkám pohonného ústrojí nám bylo ukázáno v celé kráse i karbonové šasi. Jde o pouhý odhad, nicméně celková hmotnost by se mohla pohybovat kolem 1000 kg (minimální hmotnost LMP1 prototypů je 875 kg). Od pohledu je pak jasné, že tato placka je aerodynamicky velmi účinná.

Ačkoliv je budoucnost konceptu nejasná, podle vedoucího divize Gazoo Racing Shigeki Tomoyamy je alespoň předzvěstí toho, jak by si Toyota přála stavět své nové sportovní vozy. Plány Tomoyamy totiž přímo mluví o „vývoji sportovních modelů z existujících závodních vozů“.

Jak už jsme navíc dříve slyšeli, rovněž šéf Toyoty Akia Toyoda má zájem automobilce vrátit její sportovnější charakter. Sám Toyoda je nadšencem do motorsportu, občas závodí a v rámci divize Gazoo Racing by chtěl nabízet více aut pro nadšence do řízení.

Pokud to tedy znamená uvádět sporťáky založené na závodních strojích, máme se od Toyoty na co těšit.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů