Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Trochu jiná Toyota. Kočičí autobus bude vozit návštěvníky zábavního parku

Naše téma
Viola Procházková | 03.04.2024
foto: se svolením Toyota
Elektrické vozítko Toyota APM, které přepravuje starší nebo hendikepované lidi na olympiádách a paralympiádách, se představilo v originální úpravě. Jako kočka nejen vypadá, ale i přede. Navzdory mimořádné vizáži si nový japonský Cat Bus zachoval i svůj původní účel a praktičnost.
V ČLÁNKU NAJDETE
Sedačky s chlupatými potahy
VIDEO: Kočičí autobus v kultovním animáku Můj soused Totoro
Cat Bus jako tetování
Kočičím autobusem se svezete v Japonsku
Inspirací pro autíčko nazvané jednoduše Cat Bus se stal autobus z legendárního animovaného filmu Můj soused Totoro, který natočilo na konci 80. let Studio Ghibli.

Stejně jako ten filmový, má i kočičí autobus od Toyoty velké oči, tlapky a ocas, zdobí ho dokonce i několik myšek. Jen stěží byste si pod pohádkovými rysy představili nízkorychlostní bateriový vůz Toyota Accessible People Mover (APM), který vznikl pro potřeby přepravy na krátké vzdálenosti.

Například během olympijských a paralympijských her v Tokiu pomáhal vozit sportovce, ale i organizátory, rodiče s dětmi nebo návštěvníky s hendikepem.

Sedačky s chlupatými potahy
Autorem kočičí úpravy je Naoki Nagatsu, designér divize Vision Design společnosti Toyota. Své slovo měl při vývoji také ředitel Studia Ghibli Goro Miyazaki.

Hnědobéžovou kombinaci barev najdeme nejen na karoserii, ale také uvnitř, například na volantu a na tyčích pro držení pasažérů. Sezení tvoří sedačky s chlupatými potahy, které jsou pro účely snadného čištění snímatelné, stejnou kožešinou je pokryt také strop.

Aby navodili retro atmosféru konce 50. a začátku 60. let, nechali designéři světla displejů decentně ztlumená.

Kočičí autobus v kultovním animáku Můj soused Totoro:
Podle tvůrců Cat Busu bylo nejtěžším úkolem dosažení vzhledu, který by okamžitě evokoval animovaný film.

„Zatímco animované postavy jsou nakresleny s obrysy, na objektech reálného světa žádné takové obrysové čáry neexistují,“ vysvětluje Naoki Nagatsu.

„Při bližším pohledu na hotový Cat Bus proto můžete vidět, že části „kočičí hnědé“ jsou spíše vyvýšené než obrysové. Brali jsme také v potaz, jak výsledek vypadá z výšky očí dítěte.“

Cat Bus jako tetování:
Kočičím autobusem se svezete v Japonsku
Navzdory mimořádné vizáži si vozítko APM zachovalo svůj původní účel a praktičnost. Dokáže převážet cestující na vozíku a zvýšené sedadlo řidiče umožňuje snadné otočení a kontrolu cestujících – zejména malých dětí - při rozjezdu.

A kde se můžete kočičím autobudem svézt? Od letošního března bude dělat radost návštěvníkům zábavního areálu Ghibli Park v japonském Nagakute.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů