Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je pět nejlepších nových aut, která vypadají jako stará

Naše téma
Dominik Valášek | 24.05.2017
dalších 7 fotek
Morgan 4/4. | foto: Morgan
Postesknete si občas nad tím, že za starých časů automobilového designu bývalo lépe? Vzpomenete si na dobu, kdy auta nebyla vzhledově tak sofistikovaná, ale odhalovala více mechaniky a byla zkrátka v některých ohledech jednodušší? Potom si možná vyberete z následujících pěti kousků. Jsou to totiž zbrusu nová auta, která ale vypadají jako stará auta.
1. Caterham Seven
Caterham Seven 270.


Celých šedesát let už britský Caterham vyrábí model Seven, na který kdysi koupil práva od Lotusu. Dvoumístný sporťák s trubkovým rámem je brán jako esence řidičského vozu, mimo jiné i kvůli extrémně nízké hmotnosti, která činí něco kolem 500 kilogramů. Aby také ne, když se právě kolem nízké váhy točí celá filozofie značky.

Čtěte také: OBRAZEM: Legendární auta východního bloku ožívají. Jak by asi vypadala dnes?

Nových Caterhamů je k mání celá řada. Nabídka začíná u retro klasiky Seven 160 o výkonu 80 koní (číselné označení vždy značí počet koní na tunu hmotnosti) a končí u extrémního závodního speciálu Seven 620R. Dodnes je dokonce možné objednat si některé modely „v krabici" a postavit si je doma svépomocí.

2. Mercedes Benz třídy G
Mercedes-Benz G 350 d Professional.


„Géčko" od Mercedesu se od roku 1979 stalo naprostou legendou mezi terénními auty. Samozřejmě, že se za necelých 40 let změnilo skutečně mnohé, ovšem pravdou je, že třída G zůstává vzhledem stále věrná svému originálu. Vedle toho zůstává stále stejně schopná a funkční.

Čtěte také: Škoda prý chystá sporťák inspirovaný legendárním "erkem". Jak by mohl vypadat?

Je nicméně až s podivem, jaký rozsah výbav a motorizací lze v současnosti do stejného základu objednat. V nabídce se na jedné straně nachází účelová a jednoduše vybavená verze Professional, osazená vznětovým šestiválcem a spoustou funkčních doplňků. Právě ta má asi originálu nejbliž - i díky vyloženě retro interiéru.

Na straně druhé jsou tu ale honosné a téměř opulentní AMG varianty, vybavené v nejvyšší formě dokonce dvanáctiválci o výkonu 630 koní (463 kW).

3. Morgan 4/4
Morgan 4/4.


Britský Morgan zůstává věrný svému zaměření již přes sto let a vyberete-li nějaký roadster z edice Classic, můžete si být naprosto jisti, že nic „otravně nového" rozhodně nedostanete. Do našeho výběru jsme však z celé modelové řady zkrátka museli zvolit právě 4/4 a to ze zcela jednoduchého důvodu. Právě tento vůz je totiž v Guinessově knize rekordů zapsán jako nejdéle vyráběný automobil na světě.

Věřte tomu nebo ne, ale Morgan 4/4 byl poprvé k zakoupení již v roce 1936 a dodnes vypadá pořád velmi podobně, jako kdysi. Jen pod jeho kapotou došlo k určitým změnám. Nachází se zde totiž relativně moderní motor Ford Sigma o objemu 1,6 litru s výkonem 110 koní (82 kW).

4. Morgan 3 Wheeler
Morgan 3-Wheeler.


I třetí vůz v pořadí náleží k tradiční britské automobilce, ovšem tentokrát se jedná o velmi ulítlou záležitost, která navázala na historické tradice v roce 2012. Řeč je o tříkolce 3 Wheeler, jejíž trup připomíná druhoválečnou stíhačku a jejíž úzká přední kola s klasickým výpletem se rozbíhají daleko do šířky.

Čtěte také: Porsche už vyrobilo milion 911. Tyhle zajímavosti o ikonickém sporťáku znáte?

Velkou specialitou 3 Wheeleru je také motor. Vzduchem chlazený vidlicový dvouválec z dílny amerického výrobce S&S je příčně uložen na samotné přídi, má objem dva litry a nabízí pěkných 117 koní (86 kW). Na auto s hmotností lehce přes 500 kilogramů to vůbec není špatný výkon.

5. Toyota Land Cruiser J70
Toyota Land Cruiser J70.


Toyota Land Cruiser patří mezi klasiky japonské značky. Už od šedesátých let je ovšem modelová řada směřována do dvou naprosto rozdílných směrů a Land Cruiser můžete pořídit buď jako komfortní SUV, nebo jako off-road pracanta. A právě řada off-road modelů se v roce 1984 zastavila u generace J70, která se dodnes vyrábí prakticky beze změn.

Land Cruiser sedmdesátkové řady je pravověrným off-roadem s tuhými nápravami a žebřinovým rámem, což poskytuje příležitost k mnoha úpravám a variantám. Přímo od Toyoty můžete dostat různé karosářské verze s různými motorizacemi, ovšem zapátráte-li v nabídce různých úpravců, není výjimkou ani šestikolka s pohonem všech kol.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů