Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tohle je nejdražší nové auto světa. Rolls-Royce postavil jediný exemplář

Naše téma
Daniel Fuglevič | 29.05.2017
Rolls-Royce Sweptail. | foto: Rolls-Royce
V rámci automobilové přehlídky krásy Concorso d'Eleganza Villa d'Este v Itálii představil Rolls-Royce jednu opravdovou specialitku. Unikátní kupé je inspirováno extravagantním stylem vozů z 30. let. A jeho majitel se penězi opravdu nenechal limitovat.
U britské značky Rolls-Royce je už tradicí, že svým zákazníkům splní jakékoliv přání při specifikaci nového vozu. V tomto případě šlo ale o vyrobení zcela ojedinělého modelu, který se vymyká současné modelové řadě.

Podle všeho jde o splněné přání jednotlivce, který má velmi dobré kontakty se samotnou automobilkou a navíc je dostatečně finančně zabezpečen, že si může zadat výrobu své vlastního speciálního Rolls-Royce.

Unikát dostal jméno Sweptail a designem odkazuje na dvoumístný roadster z 30. let, který byl silně inspirován tehdejším vzhledem rychlých jacht.

Čtěte také: Hypersport Mercedes-AMG Project One odhalil pohon. Má pět motorů

Rolls-Royce dle tiskové zprávy s majitelem řešil finální podobu vozu už několik let. Nakonec tak Sweptail dostal místo zadních sedaček zástavbu z kombinace dřeva, kůže a skla, kterou doplňuje velké zadní okno ve tvaru kapky. Tomuto rozvržení nakonec odpovídá i celá zadní část s kompletně novým designem.

Přepracována byla rovněž přední maska, která si ovšem stále udržuje ikonickou tvář dnešních Rolls-Royců s masivní chromovanou mřížkou chladiče a soškou Spirit of Ecstasy.

Zajímavou vychytávkou je pak mechanismus, jež uprostřed středového panelu zajistí vysunutí skleniček a lahve šampaňského.

Čtěte také: Čím jezdí legendy akčních filmů? Možná se budete divit

O technice se Rolls-Royce moc nezmiňuje, víme ovšem, že je vůz postaven na základě kupé verze modelu Phantom a pod kapotou má tedy nejspíše 6,75litrový dvakrát přeplňovaný dvanáctiválec.

Proslýchá se, že majitel utratil za stavbu modelu Sweptail až v přepočtu rekordních 305 milionů korun.

Pokud jsou tyto informace správné, jednalo by se o vůbec největší zaplacenou sumu za nové auto. Cenovky supersportů od Pagani či Koenigseggu se tak proti tomu zdají jako „drobné".

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů