Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

To nejzajímavější z historie Citroënu. Extravagantní značka slaví 100 let

Naše téma
Radek Pecák | 15.02.2019
dalších 14 fotek
Poháněl ho šestiválec od Maserati | foto: Citroën
Jen deset let od vzniku trvalo firmě Citroën, než se stala největším výrobcem automobilů v Evropě. V roce 1919, tedy právě před sto lety, vznikl první automobil s jeho jménem.
Stalo se tak v továrně na střelivo, o které logicky po skončení první světové války už nebyl takový zájem, a tak se její majitel, což nebyl nikdo jiný než André Citroën, rozhodl uskutečnit svoji několik let starou myšlenku na průmyslovou výrobu dostupných automobilů.

Stoletou historii značky provázela řada zajímavých událostí, Pojďme si některé z nich připomenout:

1) Vznik loga

Znak dvou hrotů provázel Andrého Citroëna již od počátků jeho podnikání. Zakoupil totiž patent na výrobu ozubených kol s šípovitým uspořádáním a tento motiv se ocitl i v logu jeho společnosti. V roce 1919 se pak logicky začal používat i na vyráběných automobilech.

2) Žlutá barva

Andrému Citroënovi se často přezdívalo "Evropský Ford". Jednak proto, že zavedl pásovou výrobu, sterjně jako legendární americký podnikatel, jednak kvůli tomu, že Citroën Type C, což byl v pořadí třetí nabízený automobil firmy, byl k mání pouze ve žluté barvě. V tom se opět blížil Fordovi, který rozhodl, že model T bude pro změnu nabízen výhradně jako černý.

3) Reklama je základ

Majitel automobilky Citroën byl obrovsky vynalézavý v propagaci svých výrobků. Tak například v roce 1922 nechal letadlo, aby během pařížského autosalonu vykreslilo kouřem na nebi nápis Citroën. Byl dlouhý pět kilometrů. Ve stejném roce pak začal nabízet činitelům francouzských měst zdarma dopravní značky, na kterých byl ovšem současně i znak automobilky. Rovněž již ve dvacátýcz letech začal zásobovat obchody hračkami miniaturami svých modelů. Prý měl představu, že prvními slovy malých dětí budou vždy máma, táta a Citroën. A konečně v roce 1925 se poprvé na Eiffelově věži rozsvítilo 150 000 žárovek, které dohromady tvořily nápis Citroën. Tato reklama na dominantě Paříže svítila následujících devět let.

4) Brzdové světlo a další technický pokrok

Přestože se brzdové světlomety jako součást povinné výbavy objevily na automobilech až v padesátých letech, typ Citroën B14 již tento bezpečnostní prvek, díky němuž jsou řidiči vzadu jedoucích vozů upozorněni, že je třeba zpomalit, měl již v roce 1926. Stejný typ měl také ve vývoji palubní desku s nepřímým osvětlem, nastavitelná přední sedadla a posilovač brzd. Silentbloky, tedy části gumy vložené mezi motor a podvozek, díky nimž se podstatně tlumí vibrace přenášené do kabiny, se v Citroënech používaly od roku 1932.

5) Osudný rok 1934

V tomto roce byl v důsledku evropské hospodářské krize zadlužený Andréé Citroën donucen prodat svoji automobilku největšímu věřiteli, což byla pneumatikářská firma Michelin. Ta ho pak vlastnila následující dlouhé desítky let. Byla to nešťastná shoda okolností, protože v té době již měl Citroën připravený nový model jménem Traction Avant. Ten přinesl celou plejádu unikátních technických inovací, díky nimž předběhl konkurenci o desítky let. Například mělo celokovovu samonosnou karosérii, hydraulické brzdy, nezávislé zavěšení předních kol, výbornou aerodynamiku a díky tomu všemu i výborné jízdní vlastnosti.

6) Flaminio Bertoni.

Právě jméno tohoto muže spojuje čtyři legendární modely značky Citroën. Byl totiž designérem jak vozu Traction Avant, tak2CV (kachna), DS a Ami 6. Současně se proslavil i jako sochař a malíř. Jeho jméno se ocitlo i na seznamu jmen, ze kterých se vybíral Designér století. Tím se ale nakonec stal Giorgetto Giugaro.

7) Další technická prvenství značky

Doslova ikonickým modelem Citroën je DS neboli Bohyně. V polovině padesátých let doslova uchvátil zákazníky nejen díky svým tvarům, ale i zásluhou použitého hydropneumatického pérování, kotoučovým brzdám na předních kolech nebo posilovači řízení. V roce 1967 navíc byla navíc výbava doplněna i natáčecími světlomety.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů