Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Tisíce starších Octavií musí do servisu. Kvůli softwaru brzdového systému

Naše téma
Jan Zajíc | 03.07.2017
Škoda Octavia. | foto: Škoda Auto
Německý koncern Volkswagen svolává do servisu statisíce vozů značek VW, Audi a Škoda kvůli úpravě softwaru pro brzdový systém. V Česku se akce týká zhruba 12 tisíc vozů.
Velkou část z tohoto počtu tvoří škodovky, konkrétně model Octavia. Do servisů budou svolány vozy vyrobené od 1. června roku 2008 do 1. června 2009.

Pokud se vás to týká, nemusíte mít nějaké větší obavy, že by vašemu autu selhaly brzdy. Problém se totiž týká "doprovodné" elektroniky, tedy asistentů ESP (elektronická stabilizace, která umí zvrátit potenciální smyk aplikováním brzdné síly na jednotlivá kola a omezením výkonu) a ABS (systém, který zabraňuje blokování kol při prudkém brzdění).

V dotčených automobilech tedy hrozí "maximálně" jistá ztráta stability vozu v některých krajních situacích, zejména při přetáčivosti, nedotáčivosti či plném brzdění. Samotné brzdy fungují normálně.

"U vozů Škoda Octavia se v důsledku termomechanického přetížení může poškodit ukostření. To vede k výpadku systému ABS/ESP. U všech dotčených vozidel je nutno aktualizovat software," vysvětluje mluvčí Škoda Auto Zbyněk Straškraba.

Zásah v servisu je přitom krátký, aktualizace softwaru zabere zhruba 30 minut.

Stejná svolávací akce proběhne i v sousedním Německu, kde musí do servisů zhruba 385 tisíc aut, z toho asi 36 100 škodovek. 

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů