Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Nová XC60 se Volvu povedla. Je to šikovné SUV s vybraným chováním

Naše téma
Stanislav Švarc | 02.01.2018
dalších 38 fotek
Volvo XC60. | foto: Stanislav Švarc
Volvo XC60 je zvláštní úkaz. Tomuto SUV se totiž podařila jedna nevídaná věc: od uvedení na trh v roce 2008 jeho prodeje neustále rostly. A loni dokonce vytvořily rekord. Zhruba devět let staré auto si vybralo přes 160 tisíc zákazníků. O žádné jiné Volvo, včetně novějších modelů, nebyl takový zájem. Teď ale přichází čas pro novou generaci.
Jak je z výše uvedeného patrné, jméno XC60 zavazuje. A novinku tak čeká těžký úkol, vždyť Volvo od ní očekává ještě lepší čísla než od předchůdce. Mimochodem, první generaci XC60 si můžete stále koupit.

Ta nová s ní ale už nemá nic společného, snad jen design zřetelně navazuje na specifické tvary svého předchůdce. Příslušnost k rodině XC60 prozradí například tvar zadních světel či charakteristická linie bočních oken. Současně ale novinka samozřejmě přebírá také styl nové devadesátkové řady - patrné je to zejména v předních partiích, kde najdeme typickou masku chladiče a svítilny s uspořádáním LED diod, které připomíná Thorovo kladivo. Pásek LED diod však u XC60 nově zasahuje až k masce chladiče.

Jinak je druhá generace ve srovnání s předchůdcem větší, na délku měří 4688 mm (nárůst 44 mm) a hlavně má výrazně delší rozvor, dosahující hodnoty 2865 mm (+91 mm), což by se mělo projevit štědřejší nabídkou vnitřního prostoru.

Technickým základem je samozřejmě platforma SPA, kterou jako první představilo větší SUV XC90 a využívají ji také modely S90 a V90. A stejně jako nová devadesátková Volva můžete mít XC60 pouze se čtyřválcovými motory.

Interiér je špička
Také interiér navazuje na to, co už z švédských novinek známe. Kabina tedy ve zkratce nabídne kultivovanou atmosféru, minimum tlačítek a velký dotykový displej na středovém panelu.

Pokud začnete interiér zkoumat důkladně, zjistíte, že je naprosto úžasný, což platí pro všechna nová devadesátková Volva. Zásluhu na tom má jistý Robin Page, chlapík, kterého Volvo před několika lety přetáhlo z Bentley, aby mu navrhlo novou podobu kabiny.

Odvedl skvělou práci, „jeho" interiér vypadá skvěle a hlavně nabízí příjemnou atmosféru. Dřevo je tu vždycky dřevo, kůže je opravdu poctivá kůže a kov skutečný kov. Na laciné imitace se tu nehraje. Ušlechtilé materiály doplňují hezké detaily (například švédské vlaječky na sedadlech), perfektní zpracování a především jakási elegantní střídmost. 

Volvo XC60.


Dominantním prvkem palubní desky je devítipalcová dotyková obrazovka, která je orientována na výšku. Ovládá se tu skoro všechno - kromě nejdůležitějších funkcí spojených s řízením. Ty máte pod kontrolou díky tlačítkům na volantu.

Dotykovým displejům v autech moc nefandím, ale musím připustit, že ve Volvu se s tímto řešením dá žít docela snadno, jen si na něj musíte zvyknout. Prostředí je svižné, docela přehledné a také snadno přizpůsobitelné. Obrazovka dokonce reaguje, i když na ni saháte v rukavicích. Bohužel ale také přitahuje otisky prstů, takže se brzy upatlá.

Ve výbavě je také digitální přístrojový panel s přehlednou grafikou a možnostmi změnit jeho vzhled. Můžete si na něm například zobrazit pokyny navigace.

Volvo nezapomnělo ani na praktičnost. Interiér ukrývá několik odkládacích míst a přihrádek, navíc často příjemně prostorných a dostupných

Také s místem pro posádku nová XC60 v žádném případě problém nemá. Zadní sedadla poskytnou dostatek pohodlí i pro tři dospělé cestující, prostoru tu je dost nejen v podélném směru, ale i na šířku a na výšku - a to i pro člověka vysokého okolo 190 centimetrů. Navíc i samotné sedačky jsou velice pohodlné, dokonce i ta uprostřed - není totiž jen rovným sedákem, jak to bývá obvyklé, ale má k sezení mnohem vstřícnější tvar.

Jen je možná škoda, že zadní sedačky nemají polohovatelná opěradla. Nebo že nejsou posuvné.

Za zadními sedadly se ukrývá sympaticky široký zavazadlový prostor o objemu 505 litrů (což je o 15 l více než u první generace) a s několika chytrými nápady, například "kapsou" na jedné straně nebo "stahovadlem" na straně druhé. To vám u stěny kufru podrží menší předměty v bezpečné poloze. Postrádal jsem však nějaké háčky na tašky.

Šikovná je také roleta, kterou lze posouvat v kolejnicích i směrem nahoru. Občas jsem ale měl problémy s jejím uchycením v "normální" poloze, roleta ne úplně spolehlivě drží v upínacím mechanismu, takže mi několikrát během jízdy vyjela po kolejnicích nahoru. A pak překážela ve výhledu dozadu.

Zavazadelník má dvojité dno, pod první podlahou se nachází odkládací prostor na drobnosti či rezervní kolo.

Maximální přepravní kapacita činí 1432 litrů a šikovné je, že zadní opěradla (dělená v poměru 60:40) se dají sklopit přímo z kufru. A že vytvoří téměř rovnou ložnou plochu.

Stačí čtyřválec?
Volvo už před nějakou dobou "zavrhlo" velké motory a i do svých nejdražších modelů montuje jen čtyřválcové agregáty. Výkon přitom dohání přeplňováním. A docela úspěšně. Tedy alespoň v případě testované motorizace T6, což je vrcholné benzínové provedení - pokud nebudeme počítat hybridní provedení s označením T8. Verze T6 je vždy spojena s pohonem všech kol, který zajišťuje mezinápravová spojka Haldex páté generace. To znamená, že se zadní kola připojují v případě prokluzu těch předních.

 

Turbodmychadlem a kompresorem přeplňovaný dvoulitr běžně nabízí 320 koní (235 kW) a nejvyšší točivý moment 400 Nm. Zrychlení z nuly na sto prý zabere jen 5,9 sekundy. Uznejte, že to není špatné.

Jenže testovaný vůz zdobilo navíc modré logo společnosti Polestar. Jinými slovy, čtyřválec v "mé" XC60 prošel takzvanou optimalizací, kterou Volvo svým zákazníkům nabízí a která po úpravě řídící jednotky zvedne výkon, vyhladí průběh točivého momentu (a jeho maximum také zvýší) a zrychlí odezvu motoru. Přitom zachová normovanou spotřebu. I tovární záruku.

V případě XC60 T6 došlo ke zvýšení výkonu o 14 koní na 334 a "krouťák" se zvedl na 440 Nm. Díky tomu je auto o něco svižnější, stovku dá za 5,8 sekundy. Nejvyšší rychlost zůstala na 230 km/h.

Volvo XC60.


I z uvedených čísel vám musí být zřejmé, že švédské SUV s motorizací T6 dokáže jet opravdu rychle. Motor má vždy dostatek výkonu a díky dvojitému přeplňování (kompresor pomáhá v nižších otáčkách, turbo zase v těch vyšších) potěší i svými reakcemi a odezvou na plyn. Nezaostává za ním ani osmistupňová automatická převodovka, která řadí rychle a většinou i plynule.

Ano, čtyřválcovému motoru možná chybí charakter větších jednotek, ale z čistě chladného "uživatelského" pohledu jen čtyři válce opravdu nevadí, tohle auto vážně uhání svižně. Volvu se navíc povedlo agregát obdařit i docela zajímavým zvukem. V nízkých otáčkách je motor především tichý a kultivovaný, ale pokud ho pořádně vytočíte, odmění se sympaticky "naštvaným" vrčením.

A spotřeba? Její hodnocení závisí na tom, z jakého úhlu se na výsledný údaj díváte. Na čtyřválec není zrovna nízká, na 334koňový motor však není špatná. Výrobce uvádí normovanou spotřebu v kombinovaném cyklu 7,7 l/100 km, ale tomuto číslu jsem se ani nepříbližil. Ve skutečnosti se apetit pohybuje u hranice 10 l/100 km - ale častěji nad ní.

Jaká je jízda?
Zajímavé je, že vás ani zvuk, ani oněch 334 koní nebo "energický" motor nijak netlačí k tomu, abyste jezdili rychle. Naopak, tohle auto z vás spíš udělá klidnějšího řidiče - ostatně jako každé velké Volvo. I v XC60 se budete chtít především příjemně svézt, možná si i trochu odpočinout, nikoli si vyloženě vychutnávat řízení. Je to částečně způsobené už zmíněnou luxusní atmosférou v interiéru, částečně zvýšenou pozicí za volantem a dokonalými sedadly, částečně také perfektně odhlučněnou a od okolního světa odizolovanou kabinou a částečně i jízdním projevem.

Řízení například postrádá zpětnou vazbu, je spíše pomalé a takové "otupělé" - s řidičem si prostě moc "povídat" nechce. Také jízda má blíž ke komfortu než ke sportovnosti.

Testovaný exemplář byl vybaven příplatkovým vzduchovým odpružením (za 62 800 Kč), jehož charakteristika se mění v závislosti na zvoleném jízdním režimu. V komfortním módu tedy nabídne měkčí a houpavější chování, ve sportovním pak auto "ztuhne" (včetně posilovače řízení) a sníží i světlou výšku. A i když XC60 dokáže překvapit hbitostí, ochotou zatáčet i neutrální jistotou v obloucích (v nichž se ani moc nenaklání), na vyloženě ostrou jízdu to není. Stále je tu znát důraz na pohodlí.

Což je samozřejmě není vůbec špatně. Naopak. Nové Volvo i na devatenáctipalcových kolech hezky žehlí nerovnosti, na děravé silnici neodskakuje, ani nedává šanci nepříjemným rázům od náprav. Přitom ale není ani přehnaně houpavé. Zásluhu na kultivovaném jízdním projevu má i zvláštní řešení podvozku s příčnou listovou pružinou z kompozitního materiálu na zadní víceprvkové nápravě. Vpředu najdeme lichoběžníkové zavěšení kol.

Pokud bych měl nové Volvo XC60 charakterizovat jednou větou, pak bych ho popsal jako dobré a praktické auto, ve kterém se budete především naprosto skvěle cítit - ať jako řidič, nebo pasažér.

Nejbezpečnější auto roku
Přispívá tomu i vědomí, že tohle SUV - stejně jako ostatní Volva - klade velký důraz na bezpečnost. Podle výsledků testů bezpečnosti, které provádí organizace Euro NCAP, je XC60 dokonce nejbezpečnějším autem letošního roku. Už samotná konstrukce má být mimořádně tuhá a odolná, tento "hardware" však doplňuje i řada zajímavých bezpečnostních asistentů. 

Novinkou je třeba systém ochrany před srážkou s protijedoucím vozidlem ve vedlejším pruhu, který byl představen společně s Volvem XC60. Ten pomáhá prostřednictvím "strhnutí řízení“ zpět do původního jízdního pruhu zabránit nárazu do protijedoucího vozidla: pokud vůz přejede vodorovné značení jízdního pruhu a vybočí do cesty protijedoucímu vozidlu ve vedlejším pruhu a řidič na nebezpečnou situaci nereaguje, systém automatickým zásahem do řízení vrátí vůz zpět do původního jízdního pruhu. Systém je aktivní v rychlostním rozmezí 60 až 140 km/h a zasahuje v případě, kdy jsou na silnici jasně vyznačeny jízdní pruhy, a rozpozná dvoustopé osobní vozidlo blížící se z protisměru.

Volvo XC60.


V XC60 se také poprvé objevil systém pomáhající řidiči provést v nouzové situaci úhybný manévr. V případě, kdy hrozí čelní srážka s jiným vozidlem, cyklistou, chodcem nebo velkým zvířetem, nemusí být brzdění vždy tou nejúčinnější reakcí. Aby nedošlo k nehodě, je někdy nutné provést úhybný manévr. Pokud tento systém zaznamená, že se řidič snaží změnit směr, aby se vyhnul jinému vozidlu, cyklistovi, chodci nebo velkému
zvířeti, podpoří ho ve snaze předejít kolizi tím, že individuálně přibrzdí vnitřní kola (při zatáčení vozu), aby byla změna směru vozu co nejefektivnější, a pak pomůže vyrovnat směr jízdy přibrzděním vnějších kol, a dále podpoří a zesílí řidičův zásah do řízení. Tento asistent funguje mezi 50 a 100 km/h.

A cena? Ta v případě základního modelu se 150koňovým dieselem a pohonem předních kol začíná na 1 047 900 Kč, což není zrovna málo. Testovaná motorizace T6 AWD startuje na 1 484 900 Kč, v případě zkoušeného vozu se ale částka díky mnoha příplatkům přehoupla přes dva miliony.

Kompletní ceník najdete zde.

Volvo XC60 T6 AWD Polestar: Hodnocení a technické údaje
+energický motor
+elegantní a praktický interiér
+vyvážené jízdní vlastnosti
-vyšší cena
-někomu můžou chybět větší motory
-vyšší spotřeba
motorzážehový čtyřválec, přeplňovaný (kompresor a turbodmychadlo)
objem1969 cm3
max. výkon246 kW (334 k) při 6000 ot/min
max. točivý moment440 Nm při 4500 ot/min
převodovkaautomatická, osmistupňová
max. rychlost230 km/h
zrychlení 0-100 km/h5,8 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)9,7/6,6/7,7 l/100 km
délka4688 mm
šířka1902 mm (2117 mm se zrcátky)
výška1658 mm
rozvor2865 mm
pohotovostní hmotnost1766-2118 kg
zavazadlový prostor505-1432 l
cena od1 047 900 Kč (Volvo XC60 D3 FWD ve výbavě Kinetic)
cena testovaného vozu2 024 000 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů