Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Volvo S60 dostalo turbodiesel nové generace. Jezdí výborně

Naše téma
Stanislav Švarc | 06.05.2014
dalších 21 fotek
Volvo S60. | foto: Volvo
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Volvo stojí na začátku nové éry. A model S60 D4 je takový předvoj toho, co se chystá. Jako první vůz této značky totiž dostal nový motor z rodiny Drive-E, konkrétně čtyřválcový turbodiesel.
Právě pouze na nové čtyřválcové jednotky bude Volvo už brzy sázet. Starší pětiválce, šestiválce i osmiválce zmizí z modelů švédské automobilky do roku 2015.

Zajímavé přitom je, tedy aspoň pro technické nadšence (vy ostatní možná raději následující tři odstavce přeskočte), že jak benzinové (označované tradičně písmenem T), tak naftové (D) agregáty mají stejnou dlouhozdvihovou koncepci, vyznačují se shodným vrtáním (82 mm) i zdvihem (93,2 mm), a tedy zcela identickým objemem s hodnotou 1969 ccm. Stejný je pro všechny verze také klikový hřídel z kované oceli nebo ojnice, jakož i hliníkový blok motoru. Jednotlivé verze se liší jen rozdílnou výškou a vložkami válců. Písty jsou vyrobeny z hliníku. Společným rysem jednotek Drive-E je i variabilní časování ventilů či vačkové hřídele s kuličkovými ložisky.

Volvo S60.


Zvýšit účinnost motoru pomáhá také technologie nazvaná i-ART, která využívá vstřikování common-rail od společnosti Denso s opravdu vysokým vstřikovacím tlakem: až 250 MPa. Obvyklá hodnota u jiných aut bývá okolo 200 MP. Každý vstřikovač je navíc osazen čipem, který má za úkol neustále sledovat vstřikovací tlaky a tlak v každém jednotlivém válci. Na základě zjištěných dat pak řídicí jednotka systému dokáže zajistit vstřik ideálního množství paliva a to během každého jednotlivého spalovacího cyklu.

Tolik "nudná" teorie, jaká je ale praxe?

Rovnou na vrchol
Je jednoduše skvělá. Tedy alespoň v případě testované naftové motorizace D4. Ta sází na dvojici turbodmychadel, poskytuje výkon 181 koní a točivý moment až 400 N.m. Ve spojení s (také novou) osmistupňovou samočinnou převodovkou jde o výbornou volbu.

Motor díky dvojitému přeplňování táhne už od hodně nízkých otáček a nepolevuje až do nějakých, na diesel poměrně vysokých, 5000 otáček. Síly má prostě pokaždé dostatek a rád poslechne vždy, když potřebujete zrychlit.

Volvo S60.



Osobně si ale ještě víc cením jeho mimořádně příjemného, tichého a vyrovnaného chodu. S60 je přece Volvo. A Volvo má být kultivované. Ano, může jezdit rychle, ale nesmí přitom ztratit slušné vychování a serióznost. Výtečný dojem pak podtrhuje rychle a hladce řadící automat. Mimochodem, samočinná převodovka umí také vyřazovat, čímž trochu šetří naftu.

Právě úspora paliva je samozřejmě jedním z hlavních důvodů, proč Volvo nové, účinnější čtyřválce vyvinulo. I to se povedlo. Na udávanou hodnotu 4,2 litru nafty v kombinovaném cyklu jsem sice nedosáhl, ale dlouhodobý průměr pod 6 litrů v autě s výkonem přes 180 koní není vůbec špatný. Věřím, že s trochou snahy to půjde ještě lépe.

Volvo S60.



Shrnutí dojmů z motorizace D4 je tedy jednoznačné: ano, bude mi chybět charakter a typický chraplák penzionovaného pětiválce (test Volva XC70 s touto jednotkou si můžete přečíst zde), ale z čistě střízlivého pohledu musím přiznat, že s novým čtyřválcem švédská automobilka zamířila rovnou na vrchol nejen mezi naftovými čtyřválci.

Pohodář se sportovními sklony
Potěší to o to víc, že i zbytek auta se docela povedl. Schopný podvozek je naladěný poměrně sportovně, možná i sportovněji, než bych od Volva očekával. Ale buďte bez obav: pořád nabídne dostatek pohodlí i umu při "žehlení" českých děravých a záplatovaných silnic.

Řízení se drží tradic, je tedy uvolněné, nepříliš strmé, takové lehké. Možná se úplně nehodí k tužšímu podvozku, ale zato plně odpovídá pohodovému charakteru Volva.

Volvo S60.



Příjemné pocity za volantem umocňuje také povedený interiér, v testovaném provedení vyšperkovaný sympatickou výbavou Summum s prvotřídními sedadly čalouněnými měkkou kůží, hodnotnými materiály a bohatou bezpečnostní i komfrotní výbavou. Vůz měl na palubě například vyhřívaná přední i zadní sedadla, vyhřívaný volant, kvalitní audiosystém nebo dokonce digitální televizi.

Interiéru dominuje tradiční tenký středový panel s mnoha tlačítky. Osobně mám tento koncept rád, neobtěžuje a přijde mi logický. Zato ovládání palubního systému Sensus Connected Touch by mohlo být jednodušší. Fajn je, že umí česky. I do S60 zavítal digitální panel, který nahrazuje klasické budíky v přístrojovém štítu. Informace zobrazuje přehledně a čitelně.

Volvo S60.



Volvo S60 je prostě příjemné auto a nový naftový čtyřválec D4 Drive-E ve spojení s novou automatickou převodovkou tomu jen napomáhá. Švédský sedan by tak mohl být zajímavou alternativou k prémiovkám německých značek. Cenově vychází testovaná motorizace na 910 310 korun, bohatá příplatková výbava však cenu vyhnala na téměř 1,4 milionu korun. I to mi ale připadá jako celkem férová nabídka. Kompletní ceník najdete zde.

Volvo S60 D4 Drive-E: Hodnocení a technické údaje
+silný a úsporný motor
+příjemný interiér
+bezpečnostní výbava
-méně prostoru na zadních sedadlech
-složitější ovládání multimediálního systému
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1969 ccm
max. výkon135 kW (181 k)
max. točivý moment400 N.m
max. rychlost230 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h7,4 s
kombinovaná spotřeba4,1 l/100 km
cena testovaného modelu1 376 250 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů