Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Větší, než vypadá. Nissan Note ohromí vnitřním prostorem

Naše téma
Stanislav Švarc | 19.07.2014
dalších 12 fotek
Nissan Note. | foto: Nissan
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - Zatímco předchozí Nissan Note se prodával jako malé rodinné MPV, nová generace chce být spíš kompaktním hatchbackem. Ale upřímně, jde jen o slovíčkaření. Současný Note je svým charakterem totiž skoro stejný jako předchůdce.
Stačí se na něj pořádně podívat. I když nová generace dostala atletičtější postoj, výraznější linie a dynamičtější tvary, profil zůstavá podobný. Note tak má i nadále trochu "krabicovitou" a poměrně vysokou karoserii.

Na tom ale není nic špatného. Naopak, právě díky tomu Nissan i na malém půdorysu nabízí překvapivě prostornou kabinu. Zvlášť v podélném směru, na čemž se podílí i pro tuto třídu mimořádný rozvor 2,6 metru. Cestující na zadních sedadlech tak mají až nadbytek prostoru na nohy. Neměřil jsem ho, ale nebál bych se vsadit ledvinu, že před koleny je podobně místa jako třeba v nové Octavii.

Nissan Note.



Pasažéři si nemohou stěžovat ani na nedostatek prostoru nad hlavou, skvělý je i přístup na zadní sedadla - dveře se totiž dají otevřít takřka do pravého úhlu. Šikovná je zadní posuvná lavice, která v případě potřeby zvětší zavazadelník. Bohužel ji najdeme ve standardu pouze s nejvyšší výbavou Tekna, v prostředním stupni je za příplatek - jako součást Family packu vyjde na 10 tisíc korun. A pro základní výbavu není k dispozici vůbec.

Na parkování s kamerami
A když už jsme u kufru, v Nissanu Note má základní objem 295 litrů, po posunutí lavice co nejvíc dopředu vznikne 381 litrů. Sedadla se samozřejmě také dají sklopit, v tom případě přepravní kapacita vzroste až na 1465 litrů.

Nissan Note.



Zatímco v podélném směru Note ohromí, příslušnost k malým autům prozradí poměrně úzký interiér. Pokud sedí dva pasažéři vedle sebe, tak se cestování bez občasných nechtěných dotyků neobejde.

Celkově ale kabina působí docela příjemně. V sedadlech se hezky sedí, ovládání je intuitivní - tedy až na palubní počítač, jehož přepínač byl nezvykle umístěn na přístrojovou desku a odvádí trochu pozornost - a díky hranaté karoserii je z auta také skvělý výhled. Někoho překvapí pouze výškově nastavitelný volant, vozu by možná slušelo i víc větších odkládacích přihrádek.

Nissan Note.



Nissana Note budou milovat ti, kterým dělá problémy parkování. Vůz totiž může být vybaven (s nejvyšší výbavou standardně, s prostřední za příplatek 30 tisíc) hned čtyřmi kamerami. Jde o chytře vymyšlený systém, umožňující řidiči dokonalý přehled o situaci kolem auta.

Třeba zadní parkovací kamera je samočistící. Pokud speciální software usoudí, že její obraz není dokonalý, ofoukne ji vzduchem. Když to nepomůže, přijde na řadu ostřik vodou.

Další tři kamery monitorují okolí auta a dohromady při parkování vytvářejí na displeji obraz, jako byste se na vozidlo dívali z ptačí perspektivy. Šikovné.

Tři válce s kompresorem
A jízda? Docela fajn. Testovanou variantu 1.2 DIG-S pohání tříválcová dvanáctistovka, která místo běžnějšího turbodmychadla k přeplňování používá kompresor. To samozřejmě určuje charakter motoru, podobný spíš atmosférickým jednotkám. Místo náhlého zátahu už v nízkých otáčkách se totiž vyznačuje spíš plynulým přísunem síly. S výkonem 98 koní nejde o splašeného dravce, ale vozu bohatě stačí.

Nissan Note.


A i když občasné vibrace a typické vrčení prozradí tříválcovou koncepci, kultivovanost není špatná. Stejně jako spotřeba, která se dlouhodobě v pohodě vejde pod 6 litrů. Nevadí ani pouze pětistupňová manuální převodovka, je totiž odstupňovaná rozumně a díky dlouhé pětce obstojí i při dálniční stotřicítce - motor točí přijatelných 3200 otáček a vezme si opět něco kolem šesti litrů benzinu. Jen škoda, že v Nissanu nenašli prostor na trochu větší palivovou nádrž, 41 litrů není moc. V tak úsporném vozu by se objemnější nádrž hodila.

Jinak je ale všechno v pořádku. Podvozek působí jistě, nevadí mu ani rychle projižděné ostré zatáčky a přitom je dostatečně pohodlný. Snad jen na na krátkých příčných nerovnostech dovnitř pronikají lehké rázy od zadní nápravy. Řízení, jak je v současnosti běžné, postrádá výraznou zpětnou vazbu, ale upřímně, kdo od malého rodinného hatchbacku něco podobného vyžaduje?

Nissan Note.


Mnohem důležitější je už zmíněná prostornost, úsporný motor, kultivovaná, pohodlná jízda a bohatá výbava s šikovnými pomocníky. A právě v těchto ohledech si Note vede skvěle.

Jen vás nesmí odradit na první pohled vyšší cena, která s atmosférickým tříválcem o objemu 1,2 litru startuje na 229 900 Kč. Nissan totiž už základní provedení slušně vybavil: zahrnuje například šest airbagů, elektricky nastavitelná zrcátka, tempomat či palubní počítač. K výbavě lze za 30 tisíc korun ještě přikoupit paket Comfort, díky němuž dostanete klimatizaci, rádio, USB vstup a Bluetooth.

Testované auto už by zájemce stálo 410 010 korun, ale zato v prostřední výbavě a s několika pakety prakticky nic zásadního nepostrádalo. Jen bych místo sice pohledného, ale trochu zbytečného sportovního paketu (stylingové doplňky a šestnáctipalcová kola) za 27 tisíc raději investoval peníze do Family packu (10 tisíc) s posuvnou zadní lavicí. Kompletní ceník najdete zde.

Nissan Note 1.2 DIG-S: Hodnocení a technické údaje
+podélně prostorný interiér
+snadný přístup na zadní sedadla
+úsporný motor
-posuvná zadní lavice za příplatek
-objem nádrže
-úzký interiér
motorzážehový tříválec, přeplňovaný
objem1198 ccm
max. výkon72 kW (98 k) při 5600 ot/min
max. točivý moment147 N.m při 4400 ot/min
max. rychlost181 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h11,8 s
kombinovaná spotřeba4,3 l/100 km
cena testovaného vozu410 100 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů