Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Tohle se povedlo. Discovery Sport je dokonalé zhmotnění všestrannosti

Naše téma
Stanislav Švarc | 30.03.2015
dalších 30 fotek
Land Rover Discovery Sport. | foto: Stanislav Švarc
V nabídce Land Roveru už nenajdete jen jedno Discovery. Britský výrobce se rozhodl z jediného vozu vytvořit celou modelovou řadu. A tak klasické hranaté "Disco" čerstvě doplnilo menší Discovery Sport.
Discovery Sport má nahradit letitý model Freelander a současně ke značce přivést zákazníky, kteří hledají praktické SUV, ale z nějakého důvodu (velikost, design, cena) nechtějí Range Rover, Range Rover Sport či velké Discovery.

Land Rover Discovery Sport.


Test Land Roveru Discovery si můžete přečíst zde.

Také by se mělo líbit těm, kteří touží po Range Roveru Evoque, ale potřebují víc místa. I když je fešácký Evoque hodně povedené auto, rodinný vůz to není. 

Test Range Roveru Evoque si můžete přečíst zde.

Land Rover Discovery Sport.


Že by řešením mohlo být Discovery Sport, napovídá už pohled na něj. Menší "Disco" totiž zajímavým způsobem kombinuje designové prvky právě z modelu Evoque s tvary a liniemi, jež jsou charakteristické pro velké Discovery. Výsledek podle mě vypadá moc dobře.

Pro rodinu jako stvořený
Líbí se mi také interiér – ostatně jako v každém moderním Land Roveru. Je hezky jednoduchý, útulný, s přehledným ovládáním. Osobně oceňuji, že nespoléhá jen na dotykové ovládání, ale nabízí i dostatek fyzických tlačítek, která vše urychlují.

Land Rover Discovery Sport.


Kabina vypadá také odolně a luxusně zároveň. A samozřejmě může být velkoryse vybavena, testovaný vůz například nepostrádal nic důležitého - a vlastně i méně důležitého. Nechyběla dokonce televize s chytře řešeným problémem sledování obrazu za jízdy. Displej s technologií Dual View umí na jediné obrazovce zobrazit současně odlišné informace řidiči a úplně jiný obsah pak spolujezdci.

Úžasná je také kvalita ozvučení od firmy Meridian. Jedinou výtku mám k pomalejšímu multimediálnímu systému.

Land Rover Discovery Sport.


I když to zvenku úplně nevypadá, Discovery Sport je velké auto. I na zadních sedadlech je dostatek místa a sedačky jsou navíc posuvné, takže lze snadno podle potřeby buď přidat prostor v kufru, nebo naopak zvýšit pohodlí pro cestující. Za příplatek jsou k dispozici i dvě sedadla ve třetí řadě.

Zavazadelník má základní objem 479 litrů, po sklopení opěradel nabídne až 1698 litrů, a jeho využitelnost je díky šířce, pravidelnému tvaru i nízké nákladové hraně skvělá.

Land Rover Discovery Sport.


Jako rodinné auto je Disco Sport opravdu parádní.

Motor s drobnou výtkou
Testovaný kus poháněl naftový čtyřválec o objemu 2,2 litru s výkonem 190 koní. Jde o příjemný motor, který se k autu hodí. Síly má dostatek, ale ještě víc potěší kultivovaností a odhlučněním.

Land Rover Discovery Sport.


Jediný drobný problém souvisí s šestistupňovou manuální převodovkou. Ta má docela velkou "díru" mezi jednotlivými převody, zejména mezi dvojkou a trojkou i trojkou a čtyřkou, což v kombinaci s "dusivým" projevem motoru v nízkých otáčkách znamená ne vždy plynulou akceleraci. Turbodiesel je totiž nutné udržovat nad hranicí sedmnácti set otáček, přičemž nejživěji působí až nad 2000 ot/min.

Jinými slovy: když přeřadíte "nahoru" o něco dřív, otáčkou spadnou tak nízko, že se motor trochu dusí a chvíli mu trvá, než nabere dech. A vy buď musíte počkat, nebo se vrátit na nižší rychlostní stupeň.

Land Rover Discovery Sport.


Převodovka má jinak přesný chod a řadicí páka s krátkými drahami hezky padne do ruky. Přesto bych raději sáhnul po automatické skříni. Alternativní devítistupňová skříň od ZF je totiž skvělá. A celkově k luxusnímu rodinnému SUV pasuje lépe.

Spotřeba není špatná: podle stylu jízdy se pohybuje od 6 do 9 litrů. Dlouhodobě se lze celkem bez potíží pohybovat průměrně za 8 litrů na sto kilometrů.

Land Rover Discovery Sport.


Jízdně není Land Roveru co vytknout, Discovery Sport totiž funguje úžasně. Podvozek ohromí ideálním kompromisem mezi jistotou v zatáčkách a pohodlím. Na silnici se spíš vznáší a když přijde nějaká nerovnost, jen se přes ni plavně přehoupne.

Skutečný Land Rover
Přitom ale taky krájí zatáčky skoro až jako nějaký hatchback. Karoserie se naklání méně, než byste u tak velkého auta čekali a nedotáčivost se výrazně projevuje až při velice nerozumné jízdě.

Land Rover Discovery Sport.


Zapomenout nesmím na příjemně tuhé, strmé a citlivé řízení.

Discovery Sport se honosí logem Land Roveru, takže by mělo něco umět i v terénu. A taky umí.

Slušný je už mechanický základ. Světlá výška totiž činí 212 milimetrů, krátké převisy zaručují obstojné nájezdové úhly a celkově auto vypadá velice robustně a odolně. Pomáhá ale samozřejmě i systém Terrain Response, který přizpůsobí nastavení vozu aktuálnímu povrchu a podmínkám.

Land Rover Discovery Sport.


Výsledkem jsou schopnosti, nacházející se daleko za představami většiny kupců tohoto vozu. Jen škoda, že motor lépe netáhne v nejnižších otáčkách.

Takhle je potřeba turbodiesel víc vytočit a do prudkého stoupání jet rychleji, než byste si asi běžně troufli. Jinak motor jednoduše zhasne. Hodila by se redukční převodovka nebo alespoň kratší jednička.

Myslím ale, že i tento problém vyřeší devítistupňový automat, který bude mít první stupeň určitě o něco kratší.

Land Rover Discovery Sport.


I tak platí, že Discovery Sport s pohonem všech kol není jen "obyčejné" SUV, které si jako dobrodružství představuje přejezd přes zpomalovací práh či parkování u vysokého obrubníku.

V mých očích je menší "Disco" téměř dokonalé auto, s automatickou převodovkou by možná bylo zcela perfektní. Je hezké, prostorné, pohodlné, výborně jezdící, mimořádně pohodové. Opravdu bych si ho klidně koupil.

Land Rover Discovery Sport.


I když cena pochopitelně není zrovna nízká. Nejlevnější Discovery Sport s pohonem všech kol vyjde na 979 253 Kč. Pokud ale zatoužíte po luxusní výbavě, cenovka může snadno přesáhnout hranici 1,5 milionu korun.

Land Rover Discovery Sport 2.2 SD4: Hodnocení a technické údaje
+prostorný a variabilní interiér
+skvělé jízdní vlastnosti
+jízdní komfort
-pomalý multimediální systém
-chování motoru v nejnižších otáčkách
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem2179 ccm
max. výkon140 kW (190 koní) při 3 500 ot/min
max. točivý moment420 Nm při 1 750 ot/min
převodovkamanuální, šestistupňová
max. rychlost188 km/h
zrychlení 0 - 100 km/h10,4 s
kombinovaná spotřeba6,1 l/100 km
cena testovaného vozu1 671 978 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů