Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST: Rapid Spaceback je chytře udělané auto. Jen vyberte správný motor

Naše téma
Stanislav Švarc | 15.11.2013
dalších 17 fotek
Škoda Rapid Spaceback. | foto: Jan Švarc
Praha /TEST, FOTOGALERIE/ - První hatchback mladoboleslavské automobilky v nižší střední třídě je chytře vymyšlené auto. Oproti klasickému Rapidu je Spaceback sice menší, ale rozhodně to není úkor praktičnosti. Hlavu vám však může zamotat výběr správné motorizace.
I když je Spaceback o 18 centimetrů kratší než běžný Rapid, sdílí s ním stejný rozvor (2 602 mm) a díky tomu může nabídnout štědrou porci prostoru. Podle výrobce má mezi hatchbacky nižší střední třídy nejvíce místa před koleny (64 mm) a nad zadním sedadlem (980 mm). Také zavazadlový prostor patří s objemem 415 litrů, respektive 1 380 litrů po sklopení zadních opěradel, k největším ve svém segmentu.

Nebe a dudy
Na pohled byste to přitom asi neřekli, Spaceback působí poměrně subtilně, díky čemuž by mohl zaujmout ženy. Škodovka obecně novinkou cílí na mladší řidiče a menší rodiny.

Škoda Rapid Spaceback.
Design samozřejmě zřetelně vychází z klasického Rapidu, vzhledově se Spaceback liší až ve druhé polovině vozu. I on ale pochopitelně vyznává jednoduché a konzervativní tvary, které mají výhodu v tom, že v podstatě nestárnou.

Zajímavé je, jaký vliv na celkový dojem má barevné provedení a výběr konkrétní verze. Zatímco například červené provedení s panoramatickou střechou z tónovaného skla, s prodlouženým prosklením pátých dveří a černými sedmnáctipalcovými koly z lehké slitiny vypadá vyloženě úchvatně, testovaný Spaceback se světle modrou metalízou působí nenápadně, obyčejně, možná až tuctově - což ale samozřejmě může někomu plně vyhovovat.

Škoda Rapid Spaceback.



Velký a šikovný
Už klasický Rapid se uvnitř netajil tím, že jde o levné auto, podobné je to i v případě Spacebacku - i když v tomto směru lze zaznamenat velký posun. Palubní deska vypadá i díky novým dekorům velice slušně, použití tvrdých plastů prozradí až její ohmatání. To by mi ale nevadilo, víc nedůvěry ve mně vzbudil až plast ve výplních dveří, který se podle mě snadno poškrábe.

Celkově však působí kabina příjemně, tedy alespoň v případě testované výbavy Elegance Fresh. Logika ovládání je příkladná, stejně jako čitelnost všech "budíků" a přístrojů. Snad jen sedadla mohla být ve všech ohledech o něco větší.

O prostornosti už byla tak trochu řeč, přesto mi dovolte ještě několik vět. V podélném směru opravdu nelze Rapidu nic vytknout, šířka interiéru však už taková sláva není. Ramenatí řidič a pasažér si budou vpředu hodně blízko, na zadních sedačkách zase najdou opravdové pohodlí jen dva cestující.

Škoda Rapid Spaceback.


Co mě opravdu potěšilo, to bylo množství odkládacích prostor všech velikostí a všelijakých tvarů. Hezký nápad představuje třeba koš na odpadky, který se dá snadno vyjmout a vysypat. Koš je možné umístit do odkládací přihrádky jak v předních dveřích, tak i v zadních. Do odkládací přihrádky v obou předních dveřích se pak vejde i 1,5litrová lahev.

Spoustu chytrých řešení najdeme také v zavazadlovém prostoru - jeho obří objem tedy není jeho jedinou výhodou. Tak například zadní plato můžete při nakládání objemnějších věcí zasunout do jakési odkládací pozice za zadními sedadly a po vyložení zavazadel či nákladu ho zase snadno a rychle vrátit do původní polohy.

Mezi praktické prvky patří i mezipodlaha v zavazadlovém prostoru, dodávaná za příplatek. Její konstrukce umožňuje snadné využití maximálního objemu zavazadlového prostoru – nemusí se vyndávat z vozu, ale stačí ji jen přesunout do spodní pozice, tedy na samé dno kufru.

Škoda Rapid Spaceback.



Fajn je také oboustranný koberec, který můžete používat z elegantnější textilní strany, když nevezete nic, co by mohlo vůz znečistit. Ale pokud potřebujete odvézt něco špinavého, oboustranný koberec jednoduše otočíte navrch stranou, která je gumová a omyvatelná. Moc se mi líbi i síťový program, díky němuž vám v zatáčkách nebude v kufru nic nepříjemně "cestovat".

Úsporný, ale...
Testovaný Spaceback měl pod kapotou silnější variantu naftového čtyřválce o objemu 1,6 litru s výkonem 105 koní. K pohonu lehounkého auta to bohatě stačí, byť samozřejmě nemůžete čekat zázraky. Úroveň odhlučnění je průměrná, typ konzumovaného paliva jednotka v žádném případě nezapře.

Turbodiesel byl spojen s pětistupňovou manuální převodovkou s poněkud tužším, ale také velice přesným chodem. Mrzí mě absence šestky, takhle musí mít Rapid nastavené delší převody. To na jednu stranu pomáhá nízké spotřebě, s autem se dá v pohodě jezdit za méně než 5 l/100 km, na druhou stranu to umí být i docela otravné. Pohonná jednotka totiž zrovna nevyniká pružností, v nízkých otáčkách se dusí a nepříjemně "klepe", v těch vysokých jí zase dochází dech. Často řadit je proto nutnost.

Škoda Rapid Spaceback.


Naftový motor je v porovnání s benzinovými agregáty také o několik desítek kilogramů těžší, což se pochopitelně projevuje i na poněkud těžkopádnějšímu jízdnímu projevu. Přesto musím přiznat, že rozdíl není tak výrazný, jak jsem jsem předpokládal a musím Škodovku pochválit. I s těžší přídí je Spaceback agilní, na okreskách působí hbitě a i ve vysokých rychlostech je stabilní.

Tedy alespoň na hladkém asfaltu. Hatchback stejně jako běžný Rapid používá jednoduchou zadní nápravu a i když je tu oproti prvním verzím delšího sourozence znát pozitivní posun k lepšímu a míra komfortu se zlepšila, záď má stále tendenci na nerovnostech občas odskakovat. Jízda celkově působí spíš tvrdě, na trhu rozhodně najdete pohodlnější auta - stejně tak ale i méně komfortní.

Škoda Rapid Spaceback.


Spaceback už dostal nový elektromechanický posilovač řízení, který šetří hmotnost a spoří palivo. A také dobře funguje, řízení je sice bez citu, ale působí tak nějak přirozeně. Celkově se se silnějším naftovým Spacebackem jezdí docela příjemně, i když někteří konkurenti si vedou lépe.

A pak je tu cena. Nejlevnější dieselový Spaceback (90 koní) vyjde nejméně na 358 900 korun v základní výbavě Active, silnější provedení se 105 koňskými silami stojí dokonce 413 900 korun v prostředním stupni Ambition, s opravdu bohatou výbavou se cena snadno přehoupne i přes půl milionu. To mi i s ohledem na všechny nesporné přednosti jednotky 1,6 TDI připadá prostě moc. Za podobné peníze, alespoň podle mě, jinde pořídíte lépe.

Nemusím ostatně chodit příliš daleko, třeba silnější verze přeplňovaného benzinového motoru 1,2 TSI (105 koní) stojí o nějakých šedesát tisíc korun méně - to jistě není u tak malého vozu zanedbatelná částka. Přitom nabídne lepší dynamiku. A spotřeba? Ta bude při běžném užívání vyšší jen nepatrně...

Kompletní ceník najdete zde.

Škoda Rapid Spaceback 1,6 TDI: Hodnocení a technické údaje
+objemný zavazadelník
+několik chytrých a praktických řešení
+úsporný motor
-pouze pětistupňová převodovka
-zadní náprava odskakuje na nerovnostech
-vyšší cena testované motorizace
motorvznětový, přeplňovaný čtyřválec
objem1598 ccm
max. výkon77 kW (105 k)
max. točivý moment250 N.m
max. rychlost190 km/h
0-100 km/h10,3 s
komb. spotřeba4,4 l/100 km
cena test. vozu473 700 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů