Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

TEST omlazeného Audi Q3 s nejsilnějším dieselem: Je vážně dobré

Naše téma
Stanislav Švarc | 15.05.2015
dalších 16 fotek
Audi Q3. | foto: Stanislav Švarc
Audi Q3 je zatím nejmenším SUV v nabídce bavorské automobilky. Nedávno dorazilo na český trh v omlazené podobě.
A jak už to tak u aut koncernu Volkswagen bývá, na pohled není modernizace zrovna nápadná. Kromě výměny světlometů představuje největší změnu přepracovaná maska chladiče s výraznějším chromováním, které se dotýká předních „lamp".

Jinak Q3 stále vypadá – hlavně při pohledu ze strany - jako přifouknutý hatchback na vysokém podvozku. A ani rozměrově nejde o nikterak velké auto: na délku měří 4388 a na šířku 1831 milimetrů. Rozvor je dokonce kratší než u Volkswagenu Golf, činí 2603 mm.

Audi Q3.


Je to prostě typický kompaktní módní crossover, který si lidé pořizují spíš z iracionálních důvodů. Ano, vyšší podvozek se hodí třeba při parkování u obrubníku, kdy se řidič nemusí bát „zbroušení" spodní části nárazníku, a vyšší pozice za volantem zase zajišťuje lepší výhled i přehled o situaci v bezprostředním okolí. Také se obecně do podobně střiženého vozu lépe nastupuje – pohodlnější je pochopitelně i výstup.

Kam patří?
Větším argumentem je ale spíš styl, možná i jistý společenský status, který SUV – a obzvlášť od prémiového výrobce - přináší. Jinými slovy, jde o to, jak majitel za volantem takového auta vypadá. Nebo spíš, jak si myslí, že vypadá. Není na tom samozřejmě nic špatného.

Audi Q3.



Vlastníci těchto „trendy" crossoverů tedy od svých vozů neočekávají ani nějaké schopnosti v terénu. Což ostatně potvrzují i vysoké prodeje „kříženců" s pohonem jediné nápravy.

Například Audi u nás loni prodalo 230 kusů modelu Q3 s pohonem všech kol, zatímco předokolek bylo 305.

Testovaná „kvé-trojka" s quattrem každopádně v pohodě snesla občasný výlet mimo zpevněné silnice. Kromě slušné světlé výšky pomáhají poměrně krátké převisy karoserie a také adaptivní podvozek. Ten je ale především hlavním důvodem parádního svezení na běžných silnicích. 

Audi Q3.


Díky podvozku Q3 působí hbitě a čiperně – rozhodně víc, než byste od podobného „esúvéčka" čekali. Ochotně mění směr, přitom je v obloucích jisté a čitelné. Pomáhají mu samozřejmě elektronické systémy i pohon všech kol. Pochválit musím i přesné řízení.

Kliďas, který umí zrychlit
I tak ale Audi Q3 pochopitelně není vládcem okresek. Přece jen jde pořád o poměrně vysoké a těžké auto. A přestože pocitově působí menším dojmem, než ve skutečnosti je, zcela oklamat fyziku neumí – a snad ani nemůže. Podle mě to stejně nevadí, protože role pohodového společníka takovému vozu svědčí nejvíc.

Jsem přesvědčený, že mnohem víc než "sportovnost" majitel ocení parádní komfort - a tady si není na co stěžovat. I s obrovskými dvacetipalcovými koly a pneumatikami s nízkým profilem funguje podvozek opravdu dokonale. Dokonce i po zapnutí sportovního režimu, který „přitvrdí" tlumiče, je auto pohodlné, neposkakuje, nedrncá. Kola přitom ani ve vysokých rychlostech neztrácejí při přejezdu nerovností kontakt s vozovkou, stále se jí drží.

Audi Q3.


K autu hezky pasoval i testovaný motor. Vrcholný dvoulitrový turbodiesel s výkonem 184 koní (135 kW) je příjemně kultivovaný a má přesvědčivý projev: umí být živý i úsporný a skvěle si rozumí se sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou, která řadí hladce a rychle.

Rozpohybovat vůz i do nelegálních rychlostí mu nedělá žádné potíže, stejně jako náhlá potřeba akcelerace – například při předjíždění. Zrychluje přitom plynule až za hranici 4000 ot/min.

Při klidné jízdě si motor vystačí s 6 až 6,5 l/100 km, dlouhodobě není problém držet průměrnou spotřebu pod hranicí 8 litrů.

Prémiový crossover za vysokou cenu
Testované Audi Q3 s nejvýkonnějším dieselem jako crossover funguje opravdu dobře, je až překvapivě všestranné. K příjemnému pocitu z jízdy se navíc přidává hezký a kvalitně zpracovaný interiér s jednoduše tvarovanou a přehlednou palubní deskou. Místa je v kabině také dostatek, tedy alespoň pro cestující s průměrnými postavami. Ti vyšší budou mít na zadních sedadlech problém s prostorem nad hlavou.

Audi Q3.


Zavazadelník sice pojme 460 litrů nákladu, ale jeho využitelnost trochu omezuje vysoká nákladová hrana (ve výšce 78 centimetrů) a také svažující se střecha. Po sklopení opěradel vznikne prostor o kapacitě 1365 litrů.

Největší problém tohoto auta ale představuje cena. Audi Q3 je totiž docela drahé: vstupní verze s přeplňovanou benzinovou čtrnáctistovkou stojí 759 900 korun, nejlevnější diesel (150koňové 2.0 TDI) pak 774 900 Kč. Testované provedení s nejsilnějším vznětovým motorem, pohonem všech kol a automatickou převodovkou se však bez jakýchkoli příplatků blíží už hranici rovného milionu - vyjde na 950 900 Kč. A s příplatky není těžké dostat se i na cenu 1,4 milionu.

Kompletní ceník najdete zde.

Audi Q3 Sport 2.0 TDI quattro: Hodnocení a technické údaje
+silný a úsporný motor
+skvělý podvozek
+kvalitní interiér
-méně prostoru na zadních sedadlech
-horší využitelnost zavazadelníku
-vyšší cena
motorvznětový čtyřválec, přeplňovaný
objem1968 ccm
max. výkon135 kW (184 k) při 4200 ot/min
max. točivý moment380 Nm při 1750–2500 ot/min
převodovkaautomatická, sedmistupňová
max. rychlost219 km/h
zrychlení 0-100 km/h7,9 s
kombinovaná spotřeba5,2 l/100 km
cena testovaného vozu1 466 999 Kč

Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů