Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Test ojetého Fordu Ranger: Může být moderní pick-up nesmrtelný?

Naše téma
Ivo Horváth | 30.01.2019
dalších 24 fotek
Ford Ranger 2012 | foto: Ford
Hodí se nejen pro práci na farmě, v lese či pro tahání těžkých přívěsů. Ojetý pickup zapůjčený v AAA Auto ukázal, že mezi auty určenými původně pro těžkou práci v terénu, je možné najít velice zachovalé kusy.
Nejvíce jsou pick-upy rozšířené ve Spojených státech, ale i u nás získávají stále větší oblibu. I u nás již zemědělci přišli na to, že malý pickup může být praktičtější, rychlejší a úspornější, než třeba přeprava jednoho balíku slámy na traktoru s valníkem. Dále mají terénní pickupy využití ve stavebnictví či v dalších oblastech, kde se cestuje hodně do terénu a většinou s nákladem menšího objemu. Pick-upy ale mají využití i tam, kde se do terénu moc nejezdí. Jsou totiž vhodné i pro tahání těžších přívěsů třeba s koňmi – ať už to jsou ti živí či ti spoutaní pod kapotou automobilů.

Ranger utáhne brzděný přívěs o hmotnosti až 3,5 tuny a maximální hmotnost celé soupravy je až neuvěřitelných 5950 kg, což je super hodnota i v porovnání s konkurencí (u Toyoty Hilux je to 5190 kg a u VW Amarok 5550 kg). Jedním z typických úkolů také může být zásobování horských penzionů, i když na řadě míst pickupy v zimě střídají sněžné skútry a rolby.

Označení Ford Ranger značka používá již od roku 1958, šlo tehdy o ikonický pickup, který si zahrál ve velkém množství amerických filmů. Zároveň s pick-upem Ranger ale možná trochu překvapivě na konci 50. let vzniklo i kupé sedan a kabriolet s označením Ford Edsel Ranger.

Starší Rangery jsou u nás brány za velmi raritní kusy a v autobazarech se u nás setkáváme spíše s vozy vyrobenými od roku 1998 a později. Jde přitom o dvou i čtyřdveřové varianty (výrobce je označuje jako Double Cab) – ty ale mají za první řadou sedadel vnitřní úložný prostor se dvěma nouzovými, sklápěcími sedačkami, na kterých se sedí bokem dopředu. Za desetileté exempláře se zpravidla platí částky lehce nad dvěma sty tisíci korunami, pětileté kousky stojí kolem 400 - 500 tisíc korun. Námi testovaný exemplář s nízkým nájezdem kilometrů se aktuálně prodává za 529 999 Kč.

Rám na korbě má bezpečnostní, estetickou i praktickou funkci.


My jsme usedli do Fordu Ranger z roku 2014. Vůz má oproti předchozím generacím lepší aerodynamiku, díky tomu nejsou ani při vyšších rychlostech na dálnici problémy s aerodynamickým hlukem. Tvar přední části také více myslí na ochranu chodců v případě střetu. I díky tomu získal vůz pět hvězdiček z crash testu NCAP. I když by se totiž mohlo od pohledu zdát, že robustní pickupy budou pro posádku všechny velmi bezpečné, je to klam. Ve skutečnosti u starších modelů přenášení kinetické energie při nárazu nevycházelo pro posádku příliš příznivě.

I na silnici je solidně komfortní
Řidiči, kteří jsou zvyklí na dodržování rychlostních limitů s osobním autem po přesednutí do rangeru nepocítí oproti osobnímu vozu žádný rozdíl, pickup rozhodně není brzdou v provozu ani na dálnici. Konstrukce vozu nepředstavuje na asfaltu žádný problém, navzdory vyšší světlé výšce a celkové terénní a užitkové konstrukci je podvozek dobře vyladěný i pro jízdu v běžném provozu.

Pokud zůstane zapnutý jen pohon zadní nápravy, je auto lehce přetáčivé, to se ale začne projevovat až při živějším stylu jízdy. Největší překvapení čeká na řidiče, pokud opustí asfalt. I když se Ranger octne mimo silnici, posádka to v lehkém terénu ani nepocítí. Odpružení podvozku je vynikající. Vibrace při přejezdu kamení, které by pro drtivou většinu osobáků znamenalo konečnou, posádka téměř necítí.

Měnit způsob pohonu je možné po zastavení, vyřazení rychlosti a sešlápnutí spojky.


Tento konkrétní pětiletý pickup působí dojmem, že jej původní vlastník šetřil. Díky tomu nejsou patrné žádné šrámy zvenčí ani na korbě. Zdá, že pickup ani nejezdil v těžkém terénu či s nějakým neskladným nákladem. Při jízdě se neprojevují žádné nežádoucí zvukové projevy, brzdy zabírají na jedničku, řazení je snadné. Řadit se ale musí kvůli kratším převodům šestistupňové převodovky poměrně často. Automat by byl nepochybně komfortnější a k americkému stylu vozu by se celkově lépe hodil. Díky vyššímu posazení kabiny (ta vyčnívá i nad většinou SUV) auto poskytuje řidiči vynikající výhled v kolonách.

Přestože se jedná o užitkové vozidlo, překvapením je celkový komfort posádky. Ta má k dispozici kožené sedačky, které nejeví známky většího opotřebení. Rovněž interiér je celkově velmi zachovalý. Ina pedálech je patrné, že deklarovanému nájezdu 64 tisíc kilometrů je možné věřit. Vlastně se tak ani nejedná o ojetinu, ze které by musel mít nový majitel strach, jaké nástrahy jej čekají. Testovaný Ranger je spíše dobře zajetým vozem.

V případě našeho testu šlo o čtyřdveřovou verzi Double Cab poháněnou motorem 2.2 TDCI o výkonu 110 kW při 3700 otáčkách za minutu s točivým momentem 375 N.m. (1500 m?1) a kombinovanou spotřebou nafty 10,1 l/100 km. „Tento agregát řady Global Puma se vstřikováním Continental a litinovým, zdola vyztuženým blokem patří k těm novějším generacím TDCI od Fordu. I když  před staršími 2.0 TDCI bych spíše varoval, v tomto případě jsou již některé dětské nemoci starších generací odstraněné. Robustní pickupy nebývají ani v našich autobazarech masově poptávaným segmentem trhu, ale v jejich případě obliba pomalu roste a tento trend je patrný celosvětově. Není proto divu, že počet výrobců, kteří chtějí mít zastoupení i v tomto segmentu, narůstá,“ říká Jindřich Topol ze společnosti AAA Auto. 

 

I když předchozí majitel, jak je zřejmé, s tímto Rangerem do terénu nejezdil, možnost určitě měl. V blízkosti řadící páky je možnost přepínání mezi pohonem jedné či obou náprav. Třetí variantou je 4x4 s redukcí pro těžký terén s poměrem 2,48:1. Volit mezi jednotlivými variantami je možné až po zastavení, vyřazení rychlosti a sešlápnutí spojky. 

Již na první pohled se u „našeho“ Rangeru na výbavě nešetřilo. Milovníci chromu si přijdou na své při pohledu boční ochranný rám s integrovanými stupínky pro snadnější nastupování. Na druhou stranu, při jízdě v těžším terénu by to mohl být zdroj problémů. Další chromovaný rám s třetím brzdovým světlem najdeme i na korbě. Chybí snad jen ochrana proti klokanům před čelními světly a chladičem.

Náhradní díly nejsou drahé
Zadní náprava je vybavena listovými péry a na svých bedrech unese Ranger více než tunu nákladu. To odpovídá například hmotnosti běžného osobního vozu, který by ale musel být slisován do kostky, aby se vešel na korbu. Úložný prostor má následující rozměry:  (délka 1549 mm, šířka 1560 mm, šířka mezi podběhy 1139 mm, výška ložného prostoru je 511 mm a výška ložné hrany 835 mm).

S plnokrevným offroadem, který má nenaložený světlou výšku 229 milimetrů, je možné na dálnici pospíchat maximální rychlostí 175 km/h a s pohonem 4x4 je možné jet do 120 km/h. 

„Auta jako Ford Ranger jsou ideální pro přepravu nákladu a jsou vhodná i pro práci v lese. S těmi 2.2 TDCI se samozřejmě u nás nejčastěji setkáváme ve Fordech Transit. O tom motoru se nedá říci, že by byl vyloženě špatný. A to hlavně díky modifikaci, protože u těch starších modelů často odcházela čerpadla,“ říká Martin Hofmann, který provozuje autoservis v pražské Malešické ulici a dodává: „To se týkalo hlavně velmi podobných 2.0 TDCI. U těch prvních modelů totiž byla konstrukční vada čerpadla. Vznikaly mikroskopické kovové piliny, které se dostávaly s naftou do vstřikovačů, které pak zničily. Novější motory ale už mají čerpadla a vstřikovací systém upravený. Tento motor je také poháněný řetězem, takže u něj například nikdy nebudou starosti s rozvody. Už jsem viděl i auta, která měla najeto třeba i 300 tisíc kilometrů a byl na nich původní řetěz. K poměrně rychlému vytahání tohoto řetězu spíš docházelo u některých motorů koncernu Volkswagen.“

I na našem trhu se dá výjimečně narazit na Ford Ranger se zážehovým motorem. Většinou se jedná o ojetiny dovezené z USA. „Už kvůli vyššímu kroutícímu momentu si ale myslím, že zrovna pro tento typ vozu je diesel vhodnější. tTento Ranger vypadá velice zachovale. Na to ukazuje i stav tachometru – 64 tisíc kilometrů opravdu není mod,“ dodává Hofmann.

Zákazník by si měl u těchto vozů – zvlášť když tahaly těžké přívěsy, ohlídat spojku, i když zrovna její výměna neznamená nějakou radikální čáru přes rozpočet. Spojky jsou u těchto aut většinou hydraulické. A samozřejmě je také podle servismana dobré zkontrolovat, jestli pickup nejezdil v nějakém náročném terénu, kde by dostaly hodně zabrat například nápravy: „Důležité je zkontrolovat poloosy, obecně se ale nedá říci, že by zrovna u Fordu ale byly například nějak extrémně drahé náhradní díly," uzavírá.
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů