Přihlášení
Uživatelské jméno / e-mail
Heslo
Registrace
Napsat recenzi na můj vůz  +Vložit inzerát

Příkladně vyřešené ovládací prvky a skvělá jízda na hrbolech: Test Hondy CR-V

Naše téma
Radek Pecák | 09.01.2024
dalších 27 fotek
Honda CR-V je skvělé auto pro jízdu po špatných silnicích | foto: Radek Pecák
Japonská značka má ve své nabídce řadu modelů kategorie SUV. Typ CR-V je v Evropě tím největším. Recenze nové verze dokazuje, že i přes vyšší cenovku stojí mezi nemalou konkurencí za úvahu.
Již řadu let patří Honda CR-V mezi ta úplně nejprodávanější auta světě. Troufám si tvrdit, že se nic nezmění ani s příchodem aktuální, již šesté generace tohoto středně velkého rodinného SUV.

Designéři Hondy tentokrát vsadili na lehce agresivnější vzezření přídě, čehož dosáhli například úzkými hlavními světlomety a velkou maskou chladiče.

Na tyto díly i další detaily se můžete podívat do naší komentované fotogalerie.Z boku jde o typické SUV, které se navíc nabízí nadále také s pohonem všech kol. Uvnitř najdete jen pět míst, ale na všech je velkorysý prostor pro dospělé pasažéry.

Velmi mě nová Honda CR-V potěšila při pohledu na palubní desku. Žádné přehnané množství displejů, množství funkcí ovládaných dotyk je omezené na minimum.

Rychlé videopředstavení vozu můžete vidět zde:

Navíc, všechna tlačítka a kolečka pro nastavování funkcí klimatizace, přepínání jízdních režimů, spínač parkovací brzdy nebo zesilování zvuku audiosystému najdete tam, kde to čekáte. Tedy uprostřed palubní desky, na centrální konzole nebo vedle obrazovky multimediálního systému. Vyhřívání volantu se pak zapíná… Kde jinde než na volantu.

Prostě v tomto směru by se tvůrci interiérů u mnoha jiných značek měli u Hondy přiučit. Navíc, zmíněná palubní deska vypadá esteticky zdařile a nikoho rozhodně nepohorší ani kvalita použitých materiálů.

Určitou míru originality využili konstruktéři při vymýšlení ovladače automatické převodovky. Jednotlivé režimy se tu na centrální konzole zapínají stiskem tlačítka směrem dolů. Jen pro zpátečku je tu specialita. Musíte prstem vjet do prohlubně a zatlačit směrem dozadu. Zvykl jsem si na to ale rychle.

Prokletá roletka
Jestli v něčem asijská SUV za těmi evropskými v něčem zaostávají, tak je to například praktičnost. Konkrétně v zavazadlovém prostoru nové Hondy CR-V jsem sice nalezl na podběhu připevněný výstražný trojúhelník a možnost zvětšování objemu díky posuvné zadní lavici. Její opěradlo je ale rozděleno jen na dvě části a chybí v něm otvor pro prostrčení delších věcí. Navíc, manipulace s látkovým platem, které je třeba na obou koncích zastrčit do drážek, je doslova k vzteku.

+ Klady
•  Skvělá ergonomie ovládání•  Prostor v kabině•  Jízdní vlastnosti
- Zápory
•  Manipulace s roletkou v kufru•  Pouze dvě motorizace•  Vyšší cena
Po usednutí za volant se řidič zase rychle uklidní. Honda CR-V je sice hybrid, ale takový, který ani na dálnici neobtěžuje hlukem. Systém propojení elektrické a spalovací části elektrického ústrojí a režimů vzájemné spolupráce je řada, ale řidiče a ani jiné cestující ve voze to zajímat nebude. Důležité je, že dlouhodobá spotřeba během celého týdenního testu činila 6,7 litru. Mimo město se dá i u testované verze s pohonem všech kol stlačit pod šest litrů, na dálnici naopak bude pár desetinek nad sedmi. A ve městech – tam palubní počítač ukazoval hodnoty v rozmezí 4-6 litrů.

Hodně dobře jsem se v Hondě cítil na silnicích s opravdu špatným povrchem. Podvozek lidi uvnitř nenatřásá, po propadnutí kola do díry nebo najetí na hrbol jen krátce zhoupne. Navíc neslyšně.

Výkon soustrojí je dostatečný k bezpečnému předjetí i po plném naložení auta, potěší přesné řízení a dobře dimenzované brzdy. Zpomalovat lze i rekuperací a její míra se dá ovlivňovat mačkáním pádel u volantu.

K navození dobré pohody na palubě při rodinném cestování napomáhá skvělý zvuk linoucí se z prémiové audiosoustavy Bose, mobilní telefony nebo další elektroniku snadno nabijete buď pomocí indukčního dobíjení nebo z konektorů USB, které jsou tu v obou nejvíce rozšířených velikostech.

Kromě této fullhybridní verze je k dostání ještě jedna motorizace. Tou je stejně výkonný plug-in hybrid. Výhody má dvě – jednak o něco větší zavazadelník (vysokonapěťová baterie je totiž v tomto případě namontována místo pod podlahou kufru pod sedačkami) a jednak nízkou spotřebu. Ta při plně nabité baterii, se kterou se teoreticky dá ujet čistě na elektřinu přes sedmdesát kilometrů, činí podle oficiálních údajů jen 0,8 litru na sto kilometrů. Nevýhodou je ale nemožnost získání pohonu všech kol a rovněž o dost vyšší cenovka.

Základní technická data:
Karosérie: pětimístné pětidveřové SUV

Motory/Spotřeba: Hybridní ústrojí 2,0/184 koní – 5,9 – 6,7 l/ 100 km, plug-in hybrid 2,0/184 koní – 0,8 l/100 km

Převodovka: automatická

Vnější rozměry: 4706x 1942 x1674 mm

Rozvor: 2701 mm

Zavazadlový prostor: 587-1728 litrů

Max. rychlost: 187-195 km/hod

Zrychlení: 9,0-9,5 s

Ceny: od 1 119 900 Kč
Hodnocení článku
Hodnoceno: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Diskuze
u článku není zatím žádná diskuze
vložit příspěvek do této diskuze
Nejčtenější články předchozích 7 dnů